Hlavní obsah

Třikrát unikl smrti. To pro mě byl strach, vysvětluje pardubický kouč, proč ho baráž neděsí

Praha

Třikrát slavily titul v československé nejvyšší soutěži, stejný počet mistrovských pohárů získaly i po rozpadu federace. Nyní však hokejové Pardubice čeká mnohem náročnější úkol na psychiku. Slavný klub vstupuje do dvanáctikolové baráže a vznáší se nad ním strašák pádu o patro níž. Kouč Dynama Miloš Holaň se však neobává faktu, že Pardubice na rozdíl od Karlových Varů, Českých Budějovic a Jihlavy nemají s barážovými boji žádné zkušenosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový trenér Miloš Holaň na střídačce Pardubic.

Článek

„Strach z toho nemám," říká Holaň v rozhovoru pro oficiální klubové stránky. Slovo strach podle něj totiž do hokeje nepatří. Sám to moc dobře ví.

„Měl jsem strach, že umřu, když jsem měl rakovinu," vrací se 45letý Holaň o 21 roků zpátky, kdy mu lékaři během jeho působení v Anaheimu v NHL diagnostikovali leukémii.

„Nebo třeba když se zabil Karel Metelka v autobuse, ve kterém jsem měl sedět já," vzpomíná na třináct let starou nehodu prvoligových hokejistů Sarezy Ostrava, kterou nepřežil jejich trenér, jenž na střídačce klubu nahradil měsíc před tragickou událostí právě Holaně, který přešel do Vítkovic dělat asistenta Vladimíru Vůjtkovi.

Zapomněl, co bylo. Sezóna začíná teď

„A právě s panem Vůjtkem jsem měl spolupracovat v Jaroslavli, nakonec jsme tam nešli a spadlo letadlo," připomíná leteckou katastrofu ze září 2011, při níž přišli o život i čeští hokejisté Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek.

„Tohle byl strach! Ale baráž? To pro mě není strach," tvrdí trenér, který Pardubice převzal v polovině ledna po odvolaném Pavlu Rohlíkovi. Za dosavadní částí sezóny udělal tlustou čáru a věří, že náročnou baráž jeho svěřenci zvládnou

„Zapomněl jsem na to, co bylo. Sezóna začíná teď. Změnit můžu současnost a budoucnost. Věřím, že na stejné vlně budou i hráči. Nyní to musíme brát tak, že každý zápas bude jako ten sedmý v play off," burcuje Holaň a myšlenky na sestup si nepřipouští.

Když neporazí prvoligisty, nemají v extralize co dělat

„Takhle opravdu neuvažuju, myslím pozitivně. Přeci nebudu myslet na to, že můžeme spadnout. Nevěřím tomu. Nechám tady do posledního zápasu baráže úplně všechno. Věřím, že i hráči," tvrdí Holaň.

„Ač mám obrovský respekt a pokoru ke všem soupeřům, tak pokud nebudeme schopni porážet týmy z první ligy, v extralize nemáme co dělat. To je realita. Nechci na hráče vyvíjet tlak, ani nikoho nepodceňuji. Ale pokud my a Karlovy Vary nebudeme soupeře z první ligy porážet, tak si holt elitní soutěž opravdu nezasloužíme," uvědomuje si bývalý reprezentační obránce a majitel Zlaté hokejky z roku 1993.

Čáslava věří, že v baráži pomůže
Pardubicím by v boji o záchranu mohl pomoct i Petr Čáslava, který nehraje od poloviny února, kdy jej hrubě fauloval chomutovský obránce Flemming. Mistr světa z roku 2010 utrpěl otřes mozku a těžké podvrtnutí krční páteře, měl zlomený nos, vyražené zuby, zlomené zubní čepy a překousnutý jazyk.
„Sám jsem si říkal, že mám po sezóně. Ale teď věřím, že se na led ještě v této sezóně vrátím a pomůžu týmu, abychom baráž o extraligu zvládli úspěšně," uvedl Čáslava v rozhovoru pro magazín Naše nemocnice, který vydává Nemocnice Pardubického kraje.
Ostřílený bek se již zkušebně zapojil do tréninku. "Především je důležité, aby byla v pořádku krční páteř a neměl jsem žádné následky po otřesu mozku. Zatím to vypadá dobře. A jsem rád, že lékaři to vidí stejně. Z toho jsem měl obavu,“ přiznává Čáslava.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články