Hlavní obsah

Můj faul? Blbá shoda náhod, říkal Němec. Zraněnému soupeři se omlouval

Hradec Králové

Desetidenní zápasová pauza po zničení Sparty Kometu ze sedla nevyhodila, ani Hradec její vítěznou sérii nezastavil. Klíčoví muži prvního brněnského semifinálového triumfu 2:0? Neprůstřelný gólman Marek Čiliak a vítězný střelec, osmnáctiletý Martin Nečas. Hosté přežili i pětiminutové oslabení po zákroku Vojtěcha Němce na Andrise Džerinše.

Foto: David Taneček, ČTK

Lékař Jan Vícha doprovází zraněného Andrise Džerinše z Hradce Králové k ošetření.

Článek

Fotbalové skóre nebylo důsledkem defenzívní partie. Hrál se pěkný hokej v parádní atmosféře se řadou šancí, jenže střelci se buď chovali přehnaně liknavě, nebo předvedli některé ze svých gólmanských kouzel slovenští strážci branek – domácí Patrik Rybár a brněnský Marek Čiliak.

Oba pochytali i nemožné a dlouho se zdálo, že čekání na branku se může protáhnout do pozdních nočních hodin. Až do klíčového momentu ve 42. minutě. Po chybě domácích na útočné modré stíhal puk kanadský útočník Alexandre Mallet a když už se dostal ze střeleckého úhlu, šikovnou zpětnou nahrávkou přichystal vcelku snadný gól pro Nečase. Pojišťovací trefu přidal čtyři sekundy před koncem Marek Kvapil.

„Čekali jsme, že to bude zápas o jednom gólu, my ho bohužel nedali. Čiliak je dobrý gólman, ale my ho moc neprověřili, musíme ho zaměstnávat víc,“ plánoval hradecký útočník Richard Jarůšek. „I já jsem byl trochu nervózní, ale rychle jsem se do toho dostal. Pak už rozhodovalo, kdo udělá chybu,“ líčil Čiliak, jenž lapil všech 22 domácích střel.

Nervy u onlinu

Z oslavovaného hrdiny v nešťastnou postavu se změnil Vojtěch Němec. Postup Komety přes Spartu zpečetil útočník hattrickem, jenže úvodní semifinále pro něj netrvalo ani osmnáct minut. Během nich nejprve neproměnil obrovskou šancí a poté přimáčkl na mantinel Lotyše ve službách Hradce Džerinše a rozhodčí ho poslali do kabin

„Nechtěli jsme soupeři nechat ani metr prostoru a dohrávat je. Podle mě to byla blbá souhra nehod, takových soubojů je v hokeji hafo. Nevím, jestli se zrovna sehnul, nebo to nečekal,“ přemítal Němec po zápase. „Ale myslím, že nějak extra ošklivý zákrok to ode mě nebyl,“ tvrdil.

„Slyšel jsem, že má zlomený nos a podezření na otřes mozku, to mě samozřejmě mrzí, také jsme se mu hned jel omluvit,“ líčil Němec, jenž závěr zápasu sledoval v kabině přes online přenos. „Kluci to zvládli parádně,“ děkoval spoluhráčům.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.