Hlavní obsah

Bude to oslava hokeje! Cítím, že na Liberec máme, věří před finále kapitán Komety

Brno

V Brně působí šestou sezónu a už potřetí povede hokejisty Komety v roli kapitána do bitvy o extraligový titul, která startuje v pátek na libereckém ledě. Devětatřicetiletý Leoš Čermák věří, že po prohraných sériích s Pardubicemi v roce 2012 a se Zlínem před třemi lety se mu nyní povede zvednout nad hlavu mistrovský pohár.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trénink hokejistů Komety Brno před finálovými zápasy play off extraligy s Libercem. Zleva útočník Martin Zaťovič, obránce Jakub Krejčík a kapitán týmu Leoš Čermák.

Článek

Je váš tým letos před finále v nejkomfortnější situaci?

Řekl bych, že z hlediska počtu absolvovaných utkání v play off ano. Do finále proti Pardubicím jsme se tehdy drápali až z předkola a na Zlín jsme šli neodpočatí bezprostředně po vypjaté semifinálové sérii se Spartou, která se hrála na sedm zápasů. V obou případech bylo navíc mužstvo dost zdecimované zdravotními problémy. I teď máme některé kluky na marodce, ale oslabení není zdaleka tak značné.

Tentokrát jste stihli po semifinále s Hradcem Králové dostatečně zregenerovat?

Myslím, že šestidenní pauza byla tak akorát. Nejprve jsem se dva dny věnoval rodině a poté jsme měli ještě dost času potrénovat. V pátek vstoupíme do finále v pohodě a s odhodláním.

Máte teď silnější mužstvo než v předchozích případech?

Jsem přesvědčený, že ano. A to nejen díky výrazným předsezónním posilám. Někteří další hráči jsou teď starší a mnohem zkušenější. Měli by lépe zvládnout finálovou atmosféru. A dovolím si tvrdit, že jsme i sebevědomější.

Jak byste charakterizoval obhájce prvenství z Liberce?

Je obdivuhodné, že se dokázali probojovat do finále podruhé za sebou. Nemají sice v kádru tolik individualit jako před rokem, ale jejich předností je perfektně propracovaný herní systém. My ale nehledíme tolik na soupeře, jako spíš na sebe. Chceme se prosadit naší aktivní hrou. Snad se nám bude dařit střelecky, s Hradcem to nebylo pokaždé pravidlem.

V základní části jste měli v duelech s Libercem výrazně navrch. Může hrát ve finále roli, že jste v ní Bílé Tygry obrali o deset z dvanácti bodů?

Absolutně ne. Teď už to pro nás není vůbec žádná výhoda. Předchozí statistiky jsou k ničemu, ve finále to budou úplně jiné zápasy. Přesvědčili jsme se o tom i ve čtvrtfinále se Spartou, s níž jsme naopak my měli mnohem horší bilanci, a pak bylo rázem všechno jinak.

Co tedy podle vás o vítězi extraligy rozhodne?

Narazí na sebe dva vyrovnané celky. Očekávám, že to bude oslava hokeje. Rozhodovat bude momentální forma, zdraví a asi i trocha štěstí. Cítím, že máme na to, abychom Liberec porazili.

V Liberci jste od roku 2003 před odchodem do Ruska pět sezón působil. Jak na ně vzpomínáte?

Přestože naším maximem bylo třetí místo, strávil jsem tam pěkné roky. Kupříkladu i s Dernerem či Bartovičem, kteří se mezitím do Liberce vrátili. Teď ovšem není vhodná doba na jakékoli vzpomínání. Momentálně se zaobírám tím, abych s Kometou urval proti Liberci čtyři zápasy.

Jak jste přijal zprávu, že ve finále budete postrádat mladého Nečase, jenž bude hrát MS osmnáctiletých?

Musíme se s jeho absencí vyrovnat. Nepřipadá mi to ale úplně v pořádku. Je nelogické, že hráč, který nastupoval pravidelně celý extraligový ročník, bude najednou u vyvrcholení nuceně chybět.

Získá mistrovský titul Liberec, nebo Brno?
Liberec
39,1 %
Brno
60,9 %
Celkem hlasovalo 16059 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2017

  • Předkolo

  • Vítkovice - logo Vítkovice Plzeň - logo Plzeň
    2 : 3
  • Chomutov - logo Chomutov Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Třinec - logo Třinec Chomutov - logo Chomutov
    2 : 4
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Litvínov - logo Litvínov
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    0 : 4
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 2
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Brno - logo Brno
    0 : 4