Hlavní obsah

Brno po více než půl století našlo hokejový poklad

Brno
Aktualizováno

Nejrychlejším možným způsobem prolétla hokejová Kometa finálovou sérií s Libercem a slaví titul, na který čekaly generace fanoušků. Výhra 5:2 ve čtvrtém zápase odzátkovala brněnskou šampiónskou radost. První od roku 1966.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva brankář Marek Čiliak, Jozef Kováčik a Peter Trška z Brna se radují ze zisku titulu.

Článek
Fotogalerie

Atmosféra na Zelném trhu v Brně po triumfu Komety

Fanoušci Komety v Brně

Tehdejší vítězové nechyběli v hledišti arény, která propadla mohutnému veselí. Kapitán Leoš Čermák převzal Masarykův pohár a fanoušci v bílo-modrých dresech nadšeně skandovali: Mistři! Ještě hodinu po zápase hokejisté křepčili na ledě se svými věrnými a do skoku jim k tomu hrály písničky od Gotta, Špinarové....

„Čekali jsme spoustu let, byli jsme několikrát hodně blízko, ale tentokrát jsme si to opravdu zasloužili. Celý život jsem hrál pro tento okamžik," sypal ze sebe Čermák. Od vstupu do extraligy byla Kometa finále v letech 2012 a 2014, na třetí pokus už to ale klubu, který loni vypadl v předkole play off, vyšlo. Brno tak získalo 12. titul v historii, čímž vyrovnalo rekord Dukly Jihlava. Majitel, generální manažer a trenér v jedné osobě Libor Zábranský přijímal gratulace ze všech stran.

Oba týmy si středečním zápasem slibovaly opatrnost a zdrženlivost. Držely se jich ale jen v první třetině, ve druhé následovala šestigólová exploze, která na střídačku Bílých Tygrů odfoukla brankáře Lašáka. Skóre jako první posunul Kvapil, ale za 15 vteřin srovnal liberecký Krenželok. Během 72 vteřin se Kometa utrhla do dvoubrankového vedení, které sice ukrojil Valský, ale za dalších 45 sekund dával Erat na 4:2.

Hruška: Urveme to, i kdybychom měli puk sežrat

„Před poslední třetinou jsme si řekli, že to urveme, i kdybychom ten puk měli sežrat," prohlásil domácí útočník Jan Hruška. Kometa se v poslední dvacetiminutovce sezóny víc zatáhla do defenzívy a extraligový poklad už si vzít nenechala.

„Je to všechno neskutečné, já už si ani nepamatuji, co bylo v základní části, já jen vím, že jsme mistři," vyprávěl jeden z největších hrdinů Komety brankář Marek Čiliak. Brno v prosinci prožilo hluché období, ale dokázalo formu načasovat na play off a jeho výkony gradovaly. Ani zápas nenechalo ve čtvrtfinále Spartě, poradilo si s nepříjemným Hradcem Králové a Liberec přehrálo 4:0.

„Když jsem se vracel do české extraligy, tak jsem chtěl do týmu, který bude mít ambice vyhrát titul. Je neskutečné, jak jsme se na vrchol sezóny dokázali připravit," řekl klíčový obránce šampiónů Ondřej Němec.

Brněnská mistrovská noc bude dlouhá, ale konec jednapadesátiletého čekání si pořádné oslavy zaslouží.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2017

  • Předkolo

  • Vítkovice - logo Vítkovice Plzeň - logo Plzeň
    2 : 3
  • Chomutov - logo Chomutov Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Třinec - logo Třinec Chomutov - logo Chomutov
    2 : 4
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Litvínov - logo Litvínov
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    0 : 4
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 2
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Brno - logo Brno
    0 : 4