Hlavní obsah

Oslava záchrany? Každý si dá asi pivo a nohy na stůl, tvrdí pardubický kapitán

Pardubice

Bídná a utrápená sezóna má pro pardubické hokejisty radostný konec! Dynamo rozhodující bitvu s postupující Jihlavou opanovalo 4:2 a po tradiční perníkové sprše z nadšených tribun oslavilo záchranu mezi elitou.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Pardubic slaví vyhrané utkání a záchranu v extralize, na snímku uprostřed je Tomáš Rolinek.

Článek

„Cítím obrovskou úlevu. V baráži jsme byli jako na houpačce. Nedokázali jsme třikrát v řadě vyhrát, abychom se uklidnili. Bylo to strašně náročné," oddechl si brankář Martin Růžička.

Východočeši nervydrásající prolínací soutěž nakonec zvládli, poslední duel však byl pro ně velkou lopotou. Od pátku už extraligová Dukla chtěla závěrečné klání odehrát důstojně a slib splnila. Opory Čachotského, Říhu i brankáře Svobodu sice nechala odpočívat, přesto soupeře čtyřicet minut trápila.

„Začali jsme velmi dobře, vedli rychle 2:0, jenže nepochopitelně nás zabrzdil inkasovaný gól. Naštěstí jsme to „ukopali". Děkuji realizačnímu týmu a hlavně všem hráčům. Někteří z nich měli v nohách 78 utkání, to je neskutečná porce. Škoda, že nemůžu naklonovat třeba Tomáše Rolinka nebo Petra Čáslavu. Obrovský dík patří i Růžovi v brance, který mančaft držel celou baráž," smekl klobouk před zkušenými borci trenér Dynama Miloš Holaň.

Právě Rolinek zlomil sedmnáct vteřin po začátku třetí třetiny odpor houževnatého soka z Vysočiny třetí trefou. A když o chvíli později přidal čtvrtý zásah Ovčačík, nebylo o vítězství a setrvání Dynama v nejvyšší soutěži pochyb. „Teď jsem hrozně šťastný, ale na druhou stranu zklamaný z celé sezóny," tvrdil domácí kapitán, jenž horší hokejové časy v kariéře nezažil.

Zlaté play off, přiznal kapitán

„Ani nejde spočítat, o kolik jsem zestárnul. Baráž je tak náročná na psychiku, že už bych ji nechtěl nikdy hrát. Zlaté play off! Když prohrajete sérii, tak jste naštvaný, ale máte příští rok zase šanci. V baráži můžete ztratit celou soutěž. Když z extraligy vypadnete, těžko se do ní dostáváte zpět," mínil světový šampión z Kolína nad Rýnem a extraligový mistr v barvách Pardubic z roku 2005.

Na bujaré oslavy nemá 37letý útočník příliš pomyšlení. „Jsem psychicky úplně vycucaný. Asi každý z nás si dá teď jedno pivo, hodí si nohy na stůl a nebude nic dělat," tvrdil.

Pardubičtí hokejisté ještě dlouho po skončení střetnutí děkovali za podporu bouřícím příznivcům, kterých v neděli dorazilo do hlediště více než deset tisíc. „Aby na baráž chodilo tolik lidí, to by mělo všechny naše hráče tak nakopnout do zadku, že už by účast v baráži nechtěli nikdy zopakovat," myslí si Holaň.

Radost navzdory porážce panovala i v hostujícím táboře. Jihlava si už s předstihem zajistila po dvanácti letech návrat do extraligy, přesto nedělní zápas odehrála se ctí. „V pátek jsme to samozřejmě museli oslavit. V sobotu si odpočinuli a pak jeli sem. Někteří lidé si mysleli, že to tady jen odkloužeme. My jim ale ukázali, že jsme nic nevypustili. Potvrdili jsme, že tenhle tým má charakter, i když ty největší hvězdy s námi v Pardubicích nebyly," liboval si zkušený zadák Jiří Dobrovolný.

Reklama

Související témata: