Hlavní obsah

Takový stres už nechci nikdy zažít, řekl pardubický kouč po úspěšné baráži

Pardubice

Po výhře nad Jihlavou si zhluboka oddechl a před bouřícími ochozy neskrýval dojetí. Hokejový trenér Miloš Holaň zachránil Pardubicím extraligovou příslušnost a splnil tak misi, s níž v lednu do klubu přicházel.

Foto: David Taneček, ČTK

Zprava asistent Otakar Janecký, trenér Miloš Holaň a předseda představenstva Dušan Salfický slaví záchranu v extralize.

Článek

Dynamo vypjatou baráž nakonec zvládlo. Spadl vám velký balvan ze srdce?

Cítím obrovskou úlevu. Když mi před třemi měsíci volal generální manažer Dušan Salfický, tak mi určil jediný cíl - zachránit extraligu. A to se povedlo.

V prolínací soutěži jste čelil ohromnému tlaku. Jak náročné byly pro vás duely?

Byl to obrovský stres. Zodpovědnost pro všechny byla šílená. Tohle už nechci nikdy zažít. Kdo baráž neabsolvoval, vůbec neví, o čem to je.

Pardubičtí příznivci mužstvo neustále podporovali, i když se mu nedařilo. Cítil jste vůči nim velkou zodpovědnost? 

Fanoušci a jejich povzbuzování, to bylo něco neuvěřitelného. Klub má obrovskou tradici. Fandí mu nejen místní, ale i další lidi z celé republiky. Hráči by měli vidět, že se tady hraje za zásluhy. Být hrdí na to, že hrají za Pardubice a kopat za ně.

Ze zkušené brankářské dvojice jste v baráži vsadil na Martina Růžičku a tah vám vyšel.

Bylo to pro nás těžké rozhodování, ale ukázalo se jako správné. Martinovi náleží obrovská pochvala. Z jeho strany šlo o znovuvzkříšení. Hodili jsme to všechno na něj a on mančaft v celé baráži držel.

Tým hodně táhli i zkušení borci Tomáš Rolinek a Petr Čáslava. Co jste na ně říkal?

Každému bych přál, aby takové hráče trénoval. Kdybych je mohl naklonovat, udělám to. Ale dík patří všem hráčům. Mužstvo ukázalo charakter.

Kdy vám bylo během vašeho angažmá nejhůř?

Neřekl bych, že mi někdy bylo nejhůř. Já se pořád snažil zachovat chladnou hlavu. Trenér může podle mě ovlivnit tak třicet procent toho všeho. Hráčům jsem věřil, pokoušel se jim nalévat sebevědomí, i když je to strašně těžké. Kluci si prošli během roku neskutečnými trablemi. Dvakrát se vyměnil trenér, došlo na přesuny hráčů. Nebylo to pro ně jednoduché.

Mrzelo vás, že se Pardubicím v závěru sezóny příliš nevěřilo?

Už v play out nás spousta lidí zatracovala, i odborníci. Byla i spousta lidí, kteří nám nepřáli. Jsem tedy strašně rád, že se nám to podařilo i kvůli těm, kteří nám nevěřili a plivali po nás. Proto jsem se vždy snažil zdržet komentářů k ostatním mužstvům a soustředit se jen na nás.

Budete teď slavit?

Hráči by měli, protože za ten měsíc to bylo pro ně šílené vypětí. Jsou borci, že to uhráli. Ale pro mě už začíná nový hokejový rok a mám plnou hlavu toho, co bude.

Co se v Pardubicích musí změnit, aby tým v příští sezóně nebojoval opět jen o udržení?

Hodně věcí. Určitě kádr, ale nechci teď říkat něco v emocích, co bude zítra úplně jinak.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice