Hlavní obsah

Pešán se přes finálovou porážku s Brnem stal opět trenérem roku

Praha

Filip Pešán získal druhým rokem za sebou ocenění nejlepšího trenéra extraligy. Ambiciózní kouč ušel dlouhou cestu od doby, kdy dostal během sezóny 2008/09 v pouhých 30 letech důvěru vést Liberec, v němž působí dodnes. Byl tehdy nejmladším koučem v historii soutěže, pak zastával funkci asistenta, jako hlavní trenér znovu povýšil v ročníku 2012/13, ale byl odvolán. Od konce ledna 2015 už znovu vládne střídačce Bílých Tygrů a sbírá úspěchy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Liberce Filip Pešán na střídačce.

Článek

Devětatřicetiletý Pešán obdržel ocenění i přesto, že se jeho svěřenci zastavili na cestě za obhajobou těsně pod vrcholem a prohráli finálovou sérii s Brnem. Podobné ankety nepřeceňuje, ale mají podle jeho názoru svou váhu. "I když je hokej kolektivní sport, je dobré vyzdvihnout jednotlivce. Hokej to i s ohledem na fanoušky potřebuje. A nezastírám - loni bylo hrozně příjemné vidět, jak si naši hráči přebírají individuální ceny. A příjemné to bylo samozřejmě i pro mě," řekl Pešán.

Přestože mu mnozí v Liberci na začátku trenérské dráhy nepřáli, žádné zadostiučinění nepociťuje. "Sláva je taková polní tráva. I když si toho samozřejmě hrozně vážím, vůbec to nechci přeceňovat. Rozhodně to není tak, že bych si teď řekl 'tak, tady to máte'. Já jsem hlavně moc rád, že lidé v Liberci zase chodí na hokej a baví se jím," ujistil Pešán.

Finálová porážka ho už do jisté míry přebolela. I s ohledem na kvalitu přemožitele. "Myslím, že jsme po konci finále byli trochu realisté. Kádr Komety byl silnější než náš. A Kometa měla všechny trumfy k tomu, aby tým vyhrál play off, na své straně. Pro nás bylo už samotné finále úspěchem. I bez titulu máme za sebou výbornou sezónu," pochvaloval si Pešán, jenž sklízí plody v povolání, o němž si vůbec nemyslel, že ho bude dělat.

"Chtěl jsem být - jako ostatní kolem mě - profi hráč. Ale v době, kdy jsem se dotkl jako hráč extraligy, tak mi došlo, že mě nečeká hvězdná kariéra. Nechtěl jsem hrát průměr a jen bojovat o to, abych hrál extraligu. Začal jsem studovat trenéřinu a naprosto jsem si ji zamiloval," přiblížil.

Když pět tisíc lidí řvalo Pešán ven, tak jsem si říkal, že něco dělám špatně

Přes lásku k řemeslu a hokeji však měl i on chvíle, kdy mu hlavou běžely černé myšlenky, zda zvolil správně. "Když v Liberci koučujete zápas a dáváte svému povolání vše, obětujete všechen svůj čas i rodinu, a pak tam 5000 lidí skanduje 'Pešán ven', to jsem si říkal, zda nedělám něco extrémně špatně," připomněl jednu ze svých kapitol pod Ještědem.

"Ale jsem rád, že jsem vydržel, v čemž mi hodně pomohli i pan Syrovátko s panem Jechem. Myslím, že jsem pak odvedl kus práce v Benátkách při nastartování farmy, z čehož čerpáme doteď. V trenéřině musíte dělat všechno naplno, ale i když to tak děláte, není to zárukou toho, že budete s týmem vyhrávat," doplnil Pešán.

Vše začíná výběrem vhodných hráčů. "Nejdůležitější je, aby manažer pro trenéra dobře vybral tým, protože člověk může být kouzelník, ale se špatně složeným týmem zázraky neudělá. V tom mám v Liberci výhodu, neboť si vyberu hráče, kterým ušiju jejich role na míru," zdůraznil Pešán, který je od března 2015 i sportovním manažerem Bílých Tygrů. "Pro trenéra je pak nejtěžší sladit nálady a osobnosti hráčů, aby šli jedním směrem za jedním cílem," doplnil Pešán.

Přestože jde vlastní cestou, čerpá inspiraci z mnoha lidí. "Ale nechtěl bych nikoho konkrétně jmenovat. Jako veškeré manažerské pozice je i toto práce, která se skládá z mnoha malých dílků. A člověk může čerpat i na frontách, kde by třeba ani nečekal, že mu to pomůže v hokeji. Snažím se obohacovat, kde to jen jde," prohlásil.

Cíl v podobě NHL či KHL nemám

Jasně vytyčenou metu v kariéře nemá. "Nemohu tvrdit, že mám jasný cíl v podobě NHL nebo KHL. Člověk však může mít spoustu cílů. Já jsem nesmírně spokojený v Liberci, extrémně mě ta práce baví, hrozně rád sleduji vývoj mladých hráčů a jejich cestu vzhůru. A mám skvělé kolegy, bez nichž bych třeba takové ocenění nezískal. Jsem v situaci, že když budu do konce života trénovat v Liberci, budu spokojený. Ale třeba mě čekají v kariéře ještě nějaké výzvy a já jsem připraven je přijmout," uzavřel Pešán.

Reklama

Související témata: