Hlavní obsah

Kubalík a Pešán aspirují na evropské hokejové ceny

Evropská asociace hokejových klubů zařadila do nominace na mladého hráče roku nejlepšího střelce extraligy uplynulých dvou ročníků Dominika Kubalíka, mezi trenéry kandiduje na ocenění Filip Pešán. Zvolen bude rovněž klub roku, kde však extraliga zastoupení nemá. Vítězové budou vyhlášeni 13. června v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejlepší střelec sezóny Dominik Kubalík.

Článek

Nominované vybrala skupina hokejových expertů z osmi evropských zemí. U ceny pro mladého hráče, kterou smí získat jen hokejista, jemuž v polovině září 2016 nebylo ještě 22 let, přispěli svými hlasy rovněž evropští profesionální skauti.

Jednadvacetiletý plzeňský kanonýr Kubalík v 62 utkáních sezony včetně play off stihl nastřádat 53 bodů (32+21) a dalších šest (4+2) přidal v šesti zápasech Ligy mistrů. Po zranění Petra Holíka se dodatečně dostal i do týmu pro světový šampionát. Od nové sezony by měl hrát v zahraničí, podle ruských médií míří do Ufy v KHL.

Společně s Kubalíkem se o cenu ucházejí švédský forvard Joel Eriksson Ek, jenž během části sezony hostoval z Minnesoty ve Färjestadu, jeho krajan a další útočník Oskar Lindblom (Brynäs), ruský gólman Ilja Sorokin z CSKA Moskva a jeho nový spoluhráč Kirill Kaprizov, útočník, který v uplynulé sezoně Kontinentální ligy zářil v dresu Ufy.

Devětatřicetiletému Pešánanovi se přes oslabení mistrovského kádru podařilo dovést Liberec znovu až do finále extraligy, v němž Bílí Tygři podlehli Brnu. Předtím obhájili Prezidentský pohár pro nejlepší celek základní části. Pešán již byl zvolen nejlepším tuzemským koučem během úterního vyhlášení Hokejisty sezony.

"Vštípil klubu vítěznou kulturu a proměnil ho v jeden z nejsilnějších v zemi," zdůvodnila asociace svůj výběr.

Pešánovými konkurenty jsou Čechoněmec Pavel Gross, který dlouhodobě trénuje hokejisty Wolfsburgu a letos je dovedl druhým rokem po sobě do finále, Fin Kari Jalonen, dřívější kouč Lva Praha, jenž vyhrál švýcarský titul s Bernem, švédský kouč úspěšných obhájců vítězství v Lize mistrů Roger Rönnberg (Frölunda) a další Fin Jussi Tapola, jímž vedená Tappara Tampere vyhrála ve finské nejvyšší soutěži po základní části i titul.

Týmem roku se mohou stát kromě Tappary i Frölunda, Bern, Cardiff a Vídeň, které v play off EBEL ligy při cestě za titulem stačilo sehrát jen minimum dvanácti zápasů, neboť ani jednou nenašla přemožitele.

Evropská asociace klubů vznikla loni 13. června a má 80 členů ze 13 zemí. Úkolem organizace je sjednotit a zastupovat profesionální hokejové kluby a řešit rozvoj jejich i celého evropského hokeje.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice