Hlavní obsah

Tygři lovili v Číně. Do Liberce se vrací střelec mistrovského gólu

Liberec

Výraznou posilu do ofenzívy hlásí hokejový Liberec! Po roční anabázi v čínském Kunlunu se pod Ještěd vrací Slovák Martin Bakoš. Sedmadvacetiletý křídelník výraznou měrou pomohl v loňském roce Bílým Tygrům k historickému titulu, když v prodloužení rozsekl šesté finále na ledě Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký Martin Bakoš zkouší na archivním snímku vyzrát na brankáře Sparty Filipa Novotného.

Článek

Po odchodu ostříleného útočníka Branka Radivojeviče chtěl sportovní manažer a trenér Filip Pešán doplnit tým o praváka a vsadil na borce, který místní prostředí dobře zná. „Od mladého Lukáše Jaška sice čekám spoustu gólů, ale nechci na něj házet veškerou zodpovědnost. Martin je silný a efektivní v zakončení. Využijeme ho rovněž v přesilovkách. Věříme, že naváže na výkony, které v Liberci předváděl," řekl Pešán.

Bakoš se upsal Liberci na rok, jeho setrvání na severu Čech však může být i delší. „Uvidíme, pokud by neměl lákavější nabídku ze zahraničí, byli bychom rádi, kdybychom se domluvili i na další spolupráci," vysvětlil kouč Bílých Tygrů.

Rodák ze Spišské Nové Vsi působil v týmu Bílých Tygrů v letech 2014 - 2016 a v mistrovském ročníku zářil. V 52 zápasech nasbíral 36 bodů (17+19), v play off pak nasázel pět branek a další tři připravil. Poté odešel do Kontinentální hokejové ligy, kde hájil barvy čínského nováčka. Za Kunlun odehrál včetně play off 52 zápasů s bilancí dvanácti gólů a jedenácti asistencí.

„Volali jsme si s trenérem Pešánem. Líbí se mi jeho práce. Věděl jsem, do čeho jdu. Liberec byl mezi top týmy, které jsem řešil," uvedl před pondělním úvodním tréninkem na ledě Bakoš.

Ten se stal po útočníku Jaškovi, brankáři Aleši Stezkovi a obránci Ladislavu Šmídovi čtvrtou posilou Bílých Tygrů pro nadcházející sezónu. „Kádr je hotový. Nevím, co by se muselo stát, aby se ještě nějak změnil," uzavřel Pešán.

Derner se upsal na další dvě sezóny

Liberec v pondělí zároveň oznámil, že o dva roky prodloužil smlouvu s obráncem Lukášem Dernerem, pro nějž nacházející sezóna bude už třináctou v dresu Bílých Tygrů.

„Lukáš je pro nás důležitým hráčem nejen kvůli svým zkušenostem, ale i díky přístupu k práci v tréninku a zápasech. Spolu s Martinem Ševcem a Ladislavem Šmídem by měl znovu patřit mezi nejzkušenější pilíře naší defenzivy. Je pro nás jistotou v obranných řadách, umí však také ve správný okamžik podpořit útok," říká Pešán na adresu Dernera, jenž za Liberec odehrál v extralize přes 600 zápasů.

Reklama