Hlavní obsah

Česká naděje pro draft NHL má jasno. Kde chce hrát příští sezónu?

Praha

Za pár dnů se mu může změnit hokejová kariéra. A to na hodně let. Osmnáctiletý Martin Nečas zažije draft NHL. Česká naděje na první kolo a pozice v elitní desítce. Útočník Komety Brno, reprezentant mládežnických týmů, který i po skončení sezóny nemá moc času na lelkování. Hokej, to je jeho téma jedna. „Draft je loterie, nevíte, kolikátý skončíte. Je jasné, že to budou trošku nervy, ale bude to zajímavé a užijeme si to,“ řekl v rozhovoru pro klubové stránky hc-kometa.cz rodák z Nového Města na Moravě.

Foto: Sport.cz

Martin Nečas.

Článek

V lednu vstoupil mezi dospělé, bylo mu osmnáct let, ale mezi chlapy už byl předtím. V extralize odehrál v základní částí minulého ročníku přes čtyřicet utkání. K tomu oblékal dres reprezentační osmnáctky, dvacítky. Po sezóně odletěl do Ameriky, kde trénoval a připravoval se na draft - rozhovory, testy. Kolotoč, který nebral konce.

„Tři týdny jsem byl v New Yorku, bydlel jsem u Radka Martínka a jeho rodiny. Dvakrát denně jsem měl trénink, připravoval se na testy a na další sezónu. Pak jsem se vypravil na tři dny do Nashvillu za Martinem Eratem. Podívali jsme se na šestý zápas finále konference, zahráli si golf, užil jsem si to."

Následovalo Buffalo, kde měl týdenní testy. "Musím říct, že to bylo náročné, ale zároveň jsem si to užil," popsal Nečas americký měsíc, kde se představoval klubům. Desítky pohovorů, k fyzickým testům přibyly i psychologické.

Pokora jako základ chování

„Jeden probíhal dvě a půl hodiny. Asi jim to určuje nějaký směr, když se rozhodují. Ví o vás hodně věcí, po hokejové stránce mají dobrý přehled," pověděl Nečas, který vše absolvoval bez překladatele, angličtina pro něj není problém.

Po sezóně měl dva týdny volna, poté Amerika, chvíli strávil doma, poté připojení k reprezentační dvacítce. „Nejprve máme tréninkový kemp v Salzburku, kde nás s reprezentační juniorkou čeká jeden přípravný zápas. Poté se vracím zpátky do Česka a 21. června odlétám do Chicaga na draft," přiblížila česká hokejová naděje svůj nebližší plán.

Tam mu půjde o hokejovou budoucnost, ale do zámoří nepospíchá. Rok by chtěl hrát ještě v Brně, aby se lépe připravil na výzvu zvanou NHL, rok také na zesílení, nabrání svalové hmoty.

Své musí odvést na ledě, ale také už i s médii. „Rodiče mě učili, abych byl pokorný. Tím to celé začíná. Sám vím, že mám před sebou spoustu dřiny a své chování beru jako jednu z nejdůležitějších věcí v kariéře," dodal Nečas.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec