Hlavní obsah

Vojna se vrací! Hokejový svaz startuje nový projekt

Praha

Zjednodušit a usnadnit nadějným hráčům přechod z juniorské kategorie do dospělého hokeje. Takový je cíl nového rozvojového programu nazvaný Dukla, který Český svaz ledního hokeje (ČSLH) chystá ve spolupráci s prvoligovým týmem HC Stadion Litoměřice.

Foto: Sport.cz

Znovu zvolený předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král odpovídá novinářům na dotazy.

Článek

Zatímco ještě osmnáctiletí reprezentanti dokážou směle konkurovat světové elitě, což v poslední době dokazují na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky (loňský ročník dokonce ovládli), dvacetiletí borci za absolutní světovou špičkou zaostávají. Vždyť na medaili z juniorského MS čekají už dlouhých dvanáct let. Hlavním problémem je jejich zapracování do dospělého hokeje.

Projekt "Dukla" má hráčům, kteří si nevybojují místo v kádru extraligových klubů, s jejich dalším rozvojem pomoci. V praxi to znamená, že trenéři národních týmů do devatenácti a dvaceti let si vyberou juniorské reprezentanty ročníků 1998 a 1999, jež se budou připravovat v prvoligových Litoměřicích a v zápasech budou podstatně více vytíženi.

„Pro tyto hokejisty je lepší nastupovat s vyšším ice-timem ve WSM lize, než hrát v extralize třeba tři minuty," ujišťuje kouč severočeského klubu a zároveň asistent reprezentační devatenáctky Miloš Říha mladší. „Často se stávalo, že někteří hráči museli být v juniorce, což pro ně není adekvátní soutěž, pokud chtějí reprezentovat. Uvidíme, jakou kvalitu si přinesou z těch oddílů. Bude záležet na nich, jaká bude jejich morální síla, která je velmi důležitá," dodal.

Oslovení hráči v první etapě:
Brankáři:
Adam Brízgala (1998, HC Sparta Praha)
Milan Klouček (1998, HC Dynamo Pardubice)
Obránci:
Lukáš Doudera (1998, HC Verva Litvínov)
Radek Jeřábek (1998, HC Sparta Praha)
Radim Šalda (1999, Mountfield HK)
Útočníci:
Jan Bečvář (1998, HC Verva Litvínov)
Jaroslav Dvořák (1999, Mountfield HK)
Martin Havelka (1998, HC Verva Litvínov)
Filip Helt (1998, HC Verva Litvínov)
Matěj Chalupa (1998, HC Škoda Plzeň)
Matyáš Kantner (1998, HC Škoda Plzeň)
Vojtěch Komárek (1998, HC Sparta Praha)
Radovan Pavlík (1999, Mountfield HK)
Tomáš Pšenička (1998, HC Sparta Praha)
Filip Zadina (1999, HC Dynamo Pardubice)

Ve WSM lize nebude v nadcházející sezóně žádný tým sestupovat, i díky tomu vznikne prostor na rozvoj talentovaných mladíků. „Za posledních šest let jsme byli farmou Sparty a poté Hradce. První liga je kvalitní. Došli jsme k závěru, že když se spojíme jen s jedním mančaftem, tak nemůžeme hrát vyrovnané zápasy s mužstvy, jakými jsou například Kladno nebo Budějovice," vysvětluje předseda HC Stadion Litoměřice Daniel Sadil důvody, proč se klub rozhodl se svazem kooperovat. "Naši fanoušci uvidí spoustu mladých hráčů, ale tým se bude skládat i z několika starších, kteří jim budou předávat zkušenosti. Bude to snad ku prospěchu celého českého hokeje," přidává.

Projekt je založený na principu dobrovolnosti. Mužstva uvolní na hostování do Stadionu Litoměřice hokejisty, s nimiž nepočítají pro seniorský tým. Účastníci programu zůstávají i nadále hráči klubu, s nímž mají uzavřenu profesionální smlouvu, přičemž ČSLH a litoměřický klub ponesou náklady související s jejich pobytem a působením v severočeském celku. „Je tu moderní zimní stadión. Nechybí tělocvična a rehabilitační prostory. Můžeme klukům nabídnout i pomoc z hlediska vzdělání, i když většina hokejistů je většinou propojena na individuální studijní plán," říká prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Šlégr: Projekt nahrazuje vojnu

Ochota extraligových klubů zapojit se do tohoto projektu je podle něj ohromná. Někteří borci už v Litoměřicích absolvují letní přípravu, další dorazí později. „Jsou případy perspektivních hráčů, kteří přešli do dospělého hokeje a stali se z nich cestovatelé. Zahrají si jen pár minut a vrací se do juniorky. Chceme, aby kluby nevozily tyto mladé hráče na zápasy jako batohy," přeje si Král.

Ambasadorem projektu je olympijský vítěz, světový šampión a vítěz Stanleyova poháru Jiří Šlégr. Bývalému skvělému obránci nejsou lhostejné výsledky mládežnických reprezentací, i proto se do aktivní spolupráce zapojil.

„Projekt nazýváme Duklou. Myslím, že vojna tady chybí. Tento projekt ji de facto nahrazuje. Půjde o dvoufázový trénink s ubytováním a stravou pod dohledem trenérů Říhy a Rostislava Vlacha," říká předseda představenstva klubu Verva Litvínov, jenž možnost zapojit vlastní odchovance do tohoto programu vítá. I kvůli tomu, že jeho pomyslná farma z Mostu v druhé nejvyšší soutěži už nepůsobí. „Předejdeme tomu, abychom hráče nechali na pochybách, jestli budou hrát v A-týmu nebo se do něj nedostanou. Budeme tyto hráče pravidelně sledovat a podle potřeby je využívat," libuje si Šlégr.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice