Hlavní obsah

Hradec Králové začal ostrou přípravu. Rozárka je minulostí, tým půjde brzy na led

Hokejistům Hradce Králové začala dlouhá cesta za vylepšením třetího místa z minulého ročníku extraligy. Ambiciózní Mountfield odstartoval hlavní část přípravy na další sezónu. Dnes se tým sešel, ve středu vyjedou Východočeši poprvé na led.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Bednář z Hradce Králové.

Článek

V červnu absolvovali svěřenci kouče Václava Sýkory kondiční suchou část přípravy, jíž velel z pozice trenéra Marián Voda, poté měli čtrnáct dní dovolené. Dnes se potkali na královéhradeckém zimním stadiónu. Hodinu strávili v posilovně opět pod dohledem kondičního trenéra Vody, poté si mohli vyzkoušet nové součásti výstroje na ledě.

"Začali jsme suchou přípravou. Kdo chtěl, šel si ještě vyzkoušet výstroj a brusle. V úterý děláme Wingate test, potom mají kluci program v posilovně a pak individuálně led, aby si zajeli brusle a všechno připravili na středu, kdy začínáme organizovaným tréninkem na ledě," řekl hlavní trenér Václav Sýkora.

Anaerobní Wingate test je zkouškou, při níž jdou sportovci do stoprocentní zátěže. Jeho výsledky mají ukázat trenérům, jak jsou hokejisté nachystaní na zásadní část přípravy na sezónu.

V první části přípravy využíval pozměněný tým i jedné speciality. Hráči se ničili na sjezdovce Rozárka, jež kopíruje kopec z Nového Hradce, nejvyššího místa východočeské metropole. "Já ji miluju. Ale já ji miluju z toho důvodu, že stojím nahoře," pousmál se Voda.

Ve středu už ale hráči vyjedou na led. Před sebou mají mimořádně náročnou sezónu. Budou hrát extraligu, Ligu mistrů, navíc je těsně před koncem roku opět čeká prestižní Spengler Cup v Davosu. "Nemáme menší cíle než v minulém roce," prohlásil generální manažer Aleš Kmoníček.

Tým se právě kvůli těmto ambicím zase změnil. Odešlo deset hokejistů, přišlo jich osm. Zvučnými posilami jsou Lotyš Oskar Cibulskis, Slovák Dominik Graňák či jeho krajan Lukáš Cingel. Především však mistr světa z roku 2010 Petr Koukal, bývalý kapitán největšího rivala Pardubic.

Legendy se školí na trenéry

"Nabídky byly z obou stran, jenže v té době hrály Pardubice baráž. Nemohl jsem čekat. Šance, že na tak malém prostoru budou dva extraligové kluby, není moc velká. Nechtěl jsem dojíždět daleko, hlavně kvůli rodině," vysvětlil střední útočník, proč posílil Hradec.

Dnes chyběli v kabině dva veteráni: nejproduktivnější hráč Jaroslav Bednář a slovenský obránce René Vydarený. Jde zároveň o hráče, kteří nosí na dresu kapitánské "céčko". První volbou je Bednář, jeho předchůdcem byl Vydarený. "Jsou na studiu trenérské licence B. V úterý přijedou na testy, ve středu i ve čtvrtek ještě budou chybět," vysvětlil Sýkora.

První zápasy odehraje tým na začátku srpna, kdy se koná Mountfield Cup. Během něj se Hradec poměří se Spartou Praha, Pardubicemi a korejskou reprezentací.

Program přípravných zápasů a Ligy mistrů
Čtvrtek 3. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha (18:00; Mountfield Cup),
pátek 4. srpna: Mountfield Hradec Králové - Korea (18:00; Mountfield Cup),
neděle 6. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice (17:30; Mountfield Cup),
úterý 15. sprna: Mountfield Hradec Králové - HC Olomouc,
čtvrtek 17. srpna: Bílí Tygři Liberec Mountfield Hradec Králové,
čtvrtek 24. srpna: Mountfield Hradec Králové - TPS Turku (17:00; Liga mistrů),
sobota 26. srpna: Mountfield Hradec Králové - Nottingham Panthers (18:00; Liga mistrů),
čtvrtek 31. srpna: Nottingham Panthers - Mountfield Hradec Králové (20:00; Liga mistrů),
sobota 2. září: TPS Turku - Mountfield Hradec Králové (18:00; Liga mistrů),
středa 4. října: Mountfield Hradec Králové - SC Bern (18:00; Liga mistrů),
úterý 10. října: SC Bern - Mountfield Hradec Králové (19:45; Liga mistrů).

Reklama

Související témata: