Hlavní obsah

Parťáci Bonk s Varaďou jsou znovu spolu. Vencovu nabídku jsem rád přijal, říká Bonk

Třinec

Hráli spolu NHL v Ottawě, v sezóně 2010/2011 se Radek Bonk a Václav Varaďa výrazně podíleli na premiérovém extraligovém titulu Třince. Po sedmi letech se k týmu Ocelářů vrátili. Varaďa jako hlavní kouč a Bonk, který už dva roky žije v Kanadě, jako posila trenérského týmu na začátek přípravy na ledě. „Když mě Venca pozval, abych mu pomohl, tak jsem to velmi rád přijal,“ svěřoval se hokejový mistr světa z roku 1996. V Třinci zůstane do středy, pak i s rodinou odlétá domů.

Foto: Jiří Tomaškovič

Radek Bonk v Třinci.

Článek

Jak vznikl nápad vypomoct s tréninkem Třince?

To byl nápad Vency Varadi. Oslovil mě, zda bych nechtěl přijet a trochu mu vypomoct. S Třincem jsem pořád spjatý, takže jsem to velmi rád přijal. Za oceánem jsem taky začal trénovat, takže se i já rád něčemu přiučím. Za pár dní chvíli ale odlétám zpátky, je to jen na tři dny.

Kouč Varaďa poté, co převzal v dubnu tým zmínil, že vás chtěl za asistenta. Uvažoval jste o tom?

Pokud by mi propláceli cestu, tak proč ne? (smích). Ale vážně, je to jen na pár dnů. Myslím, že Venca ani moc nepočítal, že bych to přijal. Zabydleli jsme se v Ottawě, kde jsem začal trénovat dvanáctileté kluky. V týmu mám i syna (12), dcera (10) taky hraje, takže jsem vypomáhal i s holčičím hokejem. Tři ze čtyř dětí hrají hokej, takže jsem na zimáku každý den. Podruhé za dva roky se stěhovat přes oceán by bylo moc. Navíc jsme tam spokojení.

Vychováváte si nástupce rodinné hokejové tradice?

Uvidíme, zatím je to baví, takže můžu být spokojený.

Co rozhodlo, že jste se usadili v zámoří?

Bylo to takové rychlé rozhodnutí. Já vždy plánoval, že zůstaneme tady. Koupil jsem i pozemek, ale v poslední minutě jsem se rozhodl, že hlavně kvůli budoucnosti dětí budeme bydlet v Kanadě. Nějak se mi to tady nezdá. Tam budou mít větší perspektivu. V Ottawě jsem deset let hrál, zima mi nevadí, takže jsme spokojení. Manželka je přímo z Ottawy, takže ta je spokojená taky.

Jak často se vracíte do Kopřivnice, kde žijí vaši rodiče?

Jenom na léto. Vždycky na měsíc přiletíme, pozdravíme rodinu a zase prchneme. Během roku za námi létá babička, my se sem s dětmi kvůli škole a tréninkům vůbec nedostaneme.

Nechce po vás trenér Varaďa, abyste mu v Kanadě vyhlédl nějaké posily?

Jo, říkal, že potřebuje beka a hodil by se mu Eric Karlsson z Ottawy Senators (smích). Bavili jsme se o tom, ale zatím je to jen o téhle jednorázové krátké spolupráci. My jsme vždycky byli kamarádi, máme k sobě blízko i proto, že máme na hokej stejný pohled a názory. A to se asi nezmění.

A nějaká další spolupráce se nerýsuje?

Nemůžu říct, co bude v budoucnu, ale pokud Venca bude v Třinci a pozve mě, tak vždycky rád přijedu. I za klukama, se kterými jsem ještě hrával. Bylo super se s nimi se zase vidět. Začneme tady tím a uvidíme.

Líbí se vám kádr Třince, který se sešel na první tréninku na ledě?

Mělo to jiskru, kluci po ledě létali, vypadalo to výborně. Elán tam byl a to je důležité. Vypadá to, že Venca udělal super letní přípravu a kluci jsou dobře připraveni.

Vypozoroval jste něco z prvního tréninku na ledě?

Že je to s dospělými snazší, než s dětmi. V Kanadě trénuji dvanáctileté kluky a není to jednoduché. Po hokejové stránce jim mám co dát, ale práce s dětmi je i o něčem jiném. Každý potřebuje jiný přístup, na někoho musíte přitlačit, na jiného jít opatrně. Trénuju je dva roky a pořád se to učím. Ale strašně moc mě to baví. Chtěl bych se posouvat výš a výš, ale teď bych chtěl být u týmu, kde bude alespoň jedno s mých dětí, které hokej dělají.

Kariéru jste ukončil před třemi lety, dva roky žijete v zámoří. Sledujete ještě Třinec?

I po konci kariéry jsem ještě bydlel v Kopřivnici, takže jsem stihl ještě sezónu, kdy byli kluci ve finále. Teď se mi ale vrátily vzpomínky na titul, protože do šatny procházím kolem plakátu mistrovského týmu. Mám z toho i po těch letech husí kůži. Na Třinec mám jenom nejlepší vzpomínky a vždy se sem rád vracím. Ať je to teď na tuhle výpomoc, nebo se podívat na nějaký zápas. Třinec je pro mě v Česku vždy číslo jedna.

Vybaví se vám něco z mistrovské sezóny?

Bylo to parádní, všechno si neskutečně sedlo, vyhráli jsme předsezónní turnaje, neměli jsme herní výkyvy ani v sezóně. A když se potřebovalo, tak se zvýšil hlas a začalo to zase klapat.

Poslední dva roky to ale neklapalo. Chyběl v šatně ten zvýšený hlas?

To nevím, do kabiny jsem neviděl. V Třinci jsou vždy nejvyšší ambice a když se na ně nedosáhne, tak přijde zklamání. Myslím, že hráči jsou tady super, zázemí mají lepší, než polovina klubů v NHL, proto vedení očekává výsledky. A to je vždy těžké.

Je Václav Varaďa tím pravým trenérem, který pozvedne ambiciózní Třinec?

Jednoznačně. Je to skvělý chlap, který vždy jedná na rovinu. Od Venci nemůžete čekat nic jiného, než tvrdou práci. Pokud to kluci pochopí a budou ho chtít následovat, tak to bude jenom dobré. Šanci dostanou i mladí, ale jenom oni to neuhrají. Musí se najít ta pravá rovnováha.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec