Hlavní obsah

Hokej v Číně? Velké dobrodružství, říká třinecký útočník Marcinko

Třinec

Hokejisté Třince jsou na ledě. První kompletní trénink pod vedením trenérské dvojice Václav Varaďa a Marek Zadina absolvoval v pondělí kompletní tým, který se ale od loňské sestavy nijak drasticky nezměnil. Čas hvězdných nákupů skončil, do sestavy Ocelářů se z hostování vrátili Jiří Polanský a Vladimír Svačina, jedinou zcela novou tváří jsou brankář Jan Strmeň, jenž přišel do Třince na hostování z Chomutova a slovenský útočník Tomáš Marcinko.

Foto: hcocelari.cz

Útočník Tomáš Marcinko posílil hokejisty Třince.

Článek

„Třinec má zvuk a když o mě projevil zájem, nebylo proč váhat," svěřoval se Marcinko, který minulou sezónu odehrál v čínském Kunlunu hrajícím Kontinentální hokejovou ligu. „Bylo to velké dobrodružství. Ty obrovské zácpy v Pekingu, šílený smog, kvůli kterému občas nebylo vidět na druhou stranu ulice, a nekonečné přelety k zápasům mi chybět nebudou," popisoval urostlý útočník.

Zkušenosti na dálném východě ale nelituje „Začátky tam byly těžké. Číňané se rozhodli, že chtějí mít hokejový klub v KHL, tak ho prostě postavili. Nejprve tam toho moc nefungovalo, na zápasy chodily tři stovky lidí, což je v KHL trochu divné a lidé hokeji ani nerozuměli. Tleskali, i když se srazili naši hráči," smál se 29letý rodák z Popradu.

„Postupně se všechno zlepšovalo a v této sezóně už to bude, co se týče hokeje, určitě lepší. Čína je obrovská a opravdu tam mají neomezené možnosti. Věřím, tomu, že když se nyní rozhodli podporovat hokej, tak za pár let na tom budou dobře. Nevím, jestli budou patřit do úplné špičky, ale oni, když se pro něco nadchnou, tak to dokážou," upozornil Marcinko.

Třinec se před touto sezónou vydal odlišnou cestou, než jakou razil v předešlých letech. Skončil čas hvězdných nákupů, více příležitostí by měli dostat mladí odchovanci klubu. „Myslím, že je to jenom dobře. Jak v Česku, tak na Slovensku se mluví a píše o tom, že je třeba více investovat do mládeže. Český hokej na tom ještě není tak zle, jako slovenský, ale vnímám, že i tady se to hodně řeší a chcete to zlepšovat. Pokud budou mladí dostávat šanci, může to hokeji jenom pomoct a hokej půjde nahoru," přemítal hokejista, který v letech 2014 až 2016 oblékal dres Pardubic.

„Ale není to jenom o tom dávat jim šanci. Mladí si ji musí zasloužit. Když jsem byl mladý, byl jsem nervózní už jenom z toho, že jsem mohl sedět v kabině, nebo na střídačce. Ale moc jsem si toho vážil. Jsou tady šikovní chlapci, ale musí si svou šanci zasloužit," řekl slovenský reprezentant, který si zahrál například na olympiádě v ruském Soči.

Změny v Třinci

Příchody: Jan Strmeň (hostování z Chomutova), Tomáš Marcinko (přestup z Kunlun Red Star), Jiří Polanský (návrat z hostování z EHC Olten), Vladimír Svačina (návrat z hostování v HC Bílí Tygři Liberec)

Odchody: Miroslav Svoboda (přestup Plzeň), Lukáš Doudera (přestup Litvínov), Lukáš Galvas (přestup Olomouc), David Nosek (přestup Zlín), Lukáš Jašek (přestup Liberec), Cory Kane (Kunlun Red Star), Kamil Kreps (přestup Zlín), Ján Sýkora (přestup Pardubice), Radim Matuš (přestup Znojmo), Tomáš Klimenta (konec hostování z Pardubic), Tomáš Netík (konec hostování ze Sparty Praha), Tyler Redenbach (konec hostování z Pardubic), Juraj Šimboch (hostování v Přerově), Rastislav Špirko (konec smlouvy)

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín