Hlavní obsah

Je konec! Slovenský mistr světa a šampión s Pardubicemi a Libercem dává sbohem

Bratislava

Slovenský hokejový brankář Ján Lašák ukončil hráčskou kariéru. Osmatřicetiletý mistr světa z roku 2002, který vyhrál českou extraligu s Pardubicemi a Libercem, kde působil poslední čtyři sezóny, bude trenérem gólmanů u slovenského reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Ján Lašák se rozhodl ukončit aktivní kariéru.

Článek

V Liberci mu po uplynulé sezóně, v níž Tygrům pomohl znovu dokráčet do finále extraligy, vypršel kontrakt a nového se nedočkal. Lašák si navíc v posledním utkání ročníku proti Brnu poranil vazy v koleně a čekala ho operace. Během letní pauzy si vzal čas na rozmyšlenou, jestli ještě aspoň rok s hokejem nepokračovat, třeba v rodném Zvolenu. Ve čtvrtek ale na tiskové konferenci oznámil: „Je konec!".

Lašák se stal členem formujícího se týmu nového trenéra slovenské hokejové reprezentace Craiga Ramsaye, v němž bude mít na starosti přípravu brankářů v národním mužstvu. Pomůže rovněž gólmanům mládežnických výběrů.

„Byl jsem právě na cestě do Liberce, když přišla nabídka od Mira Šatana (nový generální manažer slovenského národního mužstva). Takže jsme to konzultoval i s trenérem (Bílých Tygrů) Filipem Pešánem," řekl Lašák, který startoval na deseti MS, dvou olympijských hrách (2002 v Salt Lake City a o čtyři roky později v Turíně) a rovněž Světovém poháru 2004.

Dávám hlavu na špalek

„Cítím morální povinnost pomoci slovenskému hokeji, protože jsem byl jedním z iniciátorů změn. Dávám tedy hlavu na špalek a uvidím, čeho dosáhnu," dodal. Jako hlavní cíl si určil výchovu nastupující generace slovenských hokejových brankářů.

Lašák byl jedním ze strůjců největšího úspěchu slovenského hokeje, když Slovensko získalo v roce 2002 Göteborgu zatím jediný titul mistrů světa. Jeho medailová sbírka ze světových šampionátů je kompletní, v roce 2000 totiž získal v Petrohradu stříbro, o tři roky později ve Finsku bronz.

V české extralize Lašák oblékal dres Pardubic a Liberce, s Východočechy slavil zisk mistrovského poháru v roce 2005, s Bílými Tygry loni. Kromě své rodné vlasti si vyzkoušel i angažmá v Rusku (Petrohrad, Atlant Mytišči, Chabarovsk, Spartak Moskva) a Finsku za Jokerit Helsinky. Na svém kontě má i šest zápasů v NHL za Nashville.

Reklama