Hlavní obsah

Varaďova trenérská premiéra v extralize se blíží. Nervózní nejsem, říká třinecký kouč

Třinec

Do své třiadvacáté extraligové sezóny vstoupí v pátek hokejisté Třince na ledě úřadujícího mistra Komety Brno, kde si premiéru v pozici hlavního kouče odbude někdejší útočník Třince Václav Varaďa.

Foto: Petr Rubal

Trenér Václav Varaďa (vpravo) a jeho asistent Marek Zadina na prvním tréninku Ocelářů.

Článek

„Nervózní nejsem, spíše jsem plný očekávání. Je to ale samozřejmě jiné, než když jsem se chystal na první utkání sezóny jako hráč. To jsem se soustředil sám na sebe. Nyní vnímám, že jsem zodpovědný za všech dvacet hráčů, kteří vyjedou na led," popisoval pocity Varaďa, který převzal Třinec letos v dubnu od odvolaného Vladimíra Kýhose.

„Nevím, jak to budou pociťovat kluci, ale já se budu chovat pořád stejně. Zápasy jsem prožíval jako asistent i jako trenér juniorky. V kabině je znát, že se začátek blíží, ale můžeme být klidní, připraveni jsme dobře," řekl Varaďa, kterému bude dělat asistenta další bývalý hokejista Třince Marek Zadina.

Třinec po nástupu nového kouče vyhlásil, že se vydává novou ocelářskou cestou a více šancí na ní dostanou mladí odchovanci. Těch se na soupisku nakonec dostalo osm, z toho obránce Marian Adámek a bratři Michal a Ondřej Kovařčíkovi nastupovali v posledních zápasech přípravy pravidelně. Další zůstali na hraně a na šanci budou čekat ve farmářském Frýdku-Místku. „Před začátkem přípravy bylo v týmu mladších hráčů více, ale Jašek odešel do Liberce, další kluci vyrazili zkusit štěstí do zámoří, proto jsme neměli možnost je otestovat a na soupisce nejsou," zmínil Varaďa.

Přehled příchodů a odchodů u hokejistů Třince:
Příchody
Jan Strmeň (hostování z Chomutova),
David Musil (Tuscon, AHL),
Tomáš Marcinko (Kunlun, KHL),
Jiří Polanský (návrat z hostování v Oltenu, Švýcarsko),
Vladimír Svačina (návrat z hostování v Liberci)
Odchody
Miroslav Svoboda (Plzeň),
Juraj Šimboch (hostování Přerov),
Lukáš Doudera (Litvínov),
Lukáš Galvas (Olomouc),
David Nosek (Zlín),
Michal Roman (hostování Žilina),
Jan Hladonik (QMJHL),
Lukáš Jašek (Liberec),
Cory Kane (Kunlun, KHL),
Tomáš Klimenta (konec hostování z Pardubic),
Kamil Kreps (konec smlouvy, bez angažmá),
Radim Matuš (Znojmo),
Tomáš Netík (konec hostování ze Sparty Praha),
Tyler Redenbach (návrat z hostování z Pardubic),
Miloš Roman (WHL),
Ján Sýkora (Pardubice),
Rastislav Špirko (konec smlouvy, Nové Zámky).

Zbylí hráči, včetně už ostřílených hokejistů, kteří v Třinci po loňském sezóně zůstali, o svou šanci podle Varadi bojovali příkladně. I proto se po jeho příchodu velký třesk na soupisce nekonal. „Je lehké hráče zatratit po slabší sezóně. Taky jsem si to prožil, a proto jsem nikoho dopředu neodepisoval. Záleží na tom, jak se s tím každý popasuje a musím říct, že kluci nám svým přístupem a snahou výběr sestavy pro první utkání vůbec neulehčili," přiznal Varaďa.

Novým kapitánem bude obránce se zkušenostmi z NHL Lukáš Krajíček. I pro něj to bude premiéra. „Kapitána jsem ještě nedělal, ale myslím, že se toho pro mě zase až tolik nezmění. Už nejsem nejmladší, tudíž bych měl patřit k lídrům týmu i bez toho céčka," řekl Krajíček.

Cíle i přes omlazení zůstávají podle viceprezidenta klubu Jana Czudka vysoké. „Už několik sezón vyhlašujeme, že si chceme zajistit účast v dalším ročníku Ligy mistrů a to se nemění. Tenhle mančaft na to rozhodně má," řekl Czudek.

Reklama

Související témata: