Hlavní obsah

Jihlava si užívala návrat po 12 letech na extraligovou scénu. Jiránkův vítězný gól vše osladil

Jihlava

Návrat mezi domácí hokejovou elitu si jihlavská Dukla osladila vydřeným vítězstvím. Pro nováčka, který je zpět v extralize po 12 letech, jsou dva body za výhru 4:3 v prodloužení nad Mladou Boleslaví cenným počinkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Jihlavy Tomáš Jiránek (vlevo) a Nicolai Bryhnisveen oslavují vítězný gól na 4:3 během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Po 73 vteřinách nastavení rozhodl Tomáš Jiránek, který je v Jihlavě na hostování právě z Mladé Boleslavi. „Trochu jsem z toho utkání byl nervózní, navíc kluci v kabině mě od rána honili, abych něco vypsal za skalp soupeře. Asi se mi to teď prodraží, bude nutné jim nějakou svačinku obstarat," líčil s úsměvem autor vítězné branky

Sáhnout do peněženky bude muset i další domácí hráč Anatolij Protasenja, jenž otevřel skóre. „Budu muset dát dva tisíce do kasy za to, že to byl můj první gól v extralize i první Dukly při návratu," líčil běloruský útočník. Odhodlání Dukla neopadlo ani, když přišla o dvougólový náskok. Mladá Boleslav sice bleskově snížila, ale srovnala až z přesilovky 100 vteřin před koncem třetí třetiny.

„I po ztrátě vedení jsme si pořád za tím šli, hodně tvrdě a důrazně před brankou," vykládal Jiránek. I když v Jihlavě nebylo vyprodáno, přišlo přes pět tisíc diváků a hrálo se ve výborné atmosféře. Poctivě fandili všichni, nejen domácí kotel, který předvedl nachystané choreo se znakem klubu a nápisem Legenda se vrací. „Kulisa vyloženě úžasná, snad podpora lidí vydrží," vykládal Jiránek.

Fanoušci jakoby se nemohli nabažit extraligy. „Pro každého tady je to svátek, ale všichni uděláme maximum pro to, abychom Duklu v soutěži zabydleli. Věřím, že z hlediště se dočkáme vždy takové podpory jako při premiéře," říkal s pohnutím v hlase šéf Dukly Bedřich Ščerban. „Celé město žije hokejem, diváci nás ženou," doplnil Protasenja.

Horácký zimní stadión byl před extraligovým startem vymalován a doslova svítí tradiční barevnou kombinaci žluté a červené, u vchodů jsou nově osazeny turnikety a podstatná část zázemí se výrazně renovovala, přesto tady ze všech stran stále dýchá slavná tradice Dukly.

Stačí jen pohled pod střechu, kde visí 12 dresů místních legend. Jediným pamětníkem předchozího pobytu Jihlavy mezi elitou je kapitán Tomáš Čachotský. „Pro mě je to splnění snu. Na něco takového jsme tady trpělivě dlouhá léta tady všichni čekali," říkal 35letý útočník.

Pikantní byl zápas i pro oba boleslavské trenéry Patrika Augustu s Viktorem Ujčíkem, kteří jsou místními rodáky a ještě na jaře vedli spolu juniorku Dukly. „Jihlava zahrála s velikým nadšením, na jejich hráčích byla znát obrovská euforie, zatímco my jsme nehráli dobře. Tím ale nechci snižovat výkon soupeře, který ohromně bojoval," mínil Augusta.

Reklama

Související témata: