Hlavní obsah

A zase ta Plzeň... Měls ho zabít! skandovali její fanoušci po zásahu rozhodčího

Praha

Už počtvrté v sezóně je hokejová Plzeň disciplinárně trestána za vulgární skandování svých fanoušků. Za opakované urážky na adresu rozhodčích, hostujícího klubu, hráčů a trenéra soupeře v pátečním extraligovém utkání s Libercem musejí Indiáni zaplatit pokutu deset tisíc korun.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fanoušci Plzně - ilustrační foto.

Článek

Předseda disciplinární komise Karel Holý upozornil, že v tomto případu šlo o „mnohočetné hrubě vulgární skandování příznivců západočeského klubu, kteří mj. v čase 51:14 poté, co byl hlavní rozhodčí René Hradil bolestivě zasažen sraženým pukem, spustili pokřik „Měls ho zabít".

Plzeň byla za první čtvrtinu nového ročníku soutěže trestána za vulgarity fanoušků už počtvrté a připadá na ni téměř polovina všech trestů za tento přestupek. Ostatní extraligové kluby byly trestány maximálně jednou.

Nelibost nad novinkou v disciplinárním řádu, kdy může být klub trestán za vulgární a hrubé skandování svých příznivců, dávali fanoušci najevo nejprve tím, že na část zápasů přestali fandit. Někteří rovněž na stadiónech vyvěsili nesouhlasné transparenty. Naposledy se pak hokejoví fandové rozhodli spojit a sepsali Českému svazu ledního hokeje (ČSLH) otevřený dopis, v němž uvedli, že podle jejich mínění není k takové represi vůči divákům žádný důvod.

Trestáme pouze nejhrubší vulgarity!

A divili se poněkud vágní formulaci v řádu, kvůli které nevědí, jaké pokřiky už jsou za hranou. „Neexistuje žádná směrnice, co je, a co není proti řádu. Jak se bude určovat, že už něco podle rozhodnutí komise přesáhlo mez? Čím se máme řídit?" ptali se fanoušci.

S tím ale na svazu nesouhlasí. „Disciplinární komise trestá výhradně pokřiky, které jsou hrubě vulgární či hrubě urážlivé, hromadné a opakované nebo které směřují proti zdraví či bezpečnosti účastníků utkání. Běžné skandování, projevy emocí ani nesouhlasu pochopitelně postihovány nejsou. V odůvodnění uvádí komise doslovnou citaci vulgarit včetně přesného času a popisu situace, která jim předcházela, jednotlivé přestupky jsou doloženy audiovizuálním záznamem," uvedl tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund a předložil i přehled pokřiků, které byly postihovány nejčastěji.

„Pruhovaná banda čů...!", „Pruhovaný svině!", „Kur...e hokej!", „Sparta zaje... je!", „Pražský kur...!", „Zkur... Liberec", vypočítává Zikmund.

„Omlouvám se za slovník, dokládá však, že disciplinární komise netrestá běžné fandění ani běžné projevy emocí, ale pouze nejhrubší vulgarity, směřující k účastníkům utkání, jsou-li skandovány hromadně a opakovaně, občas i organizovaně," upozorňuje tiskový mluvčí svazu.

Dohled nad výkladem řádu provádějí kluby, které se mohou v případě, jsou-li přesvědčeny, že trest byl uložen neodůvodněně, v nesprávné výši nebo v rozporu s ustanoveními, které před sezónou schválily, odvolat. V dosavadním průběhu soutěže se proti trestu uloženému za chování fanoušků žádný z účastníků extraligy neodvolal.

Přehled disciplinárních trestů souvisejících s diváky
8.9.2017BrnoVhazování předmětůNapomenutí
8.9.2017PlzeňVulgární skandováníNapomenutí
10.9.2017OlomoucVhazování předmětůNapomenutí
12.9.2017PardubiceVhazování předmětůNapomenutí
15.9.2017OlomoucVhazování předmětůNapomenutí
22.9.2017ChomutovVhazování předmětů10 000 Kč
24.9.2017PlzeňVulgární skandování2 000 Kč
26.9.2017BrnoVulgární skandování5 000 Kč
29.9.2017ChomutovVulgární skandováníNapomenutí
29.9.2017PardubiceVhazování předmětů2 000 Kč
1.10.2017LitvínovVulgární skandováníNapomenutí
1.10.2017MountfieldVulgární skandováníNapomenutí
1.10.2017OlomoucVulgární skandování2 000 Kč
6.10.2017Olomouc*Použití pyrotechniky5 000 Kč
8.10.2017PlzeňVulgární skandování10 000 Kč
13. 10. 2017PlzeňVulgární skandování10 000 Kč
* trest, uložený fanouškům hostujícího klubu

Disciplinárka uložila v první čtvrtině soutěže klubům celkem 16 trestů souvisejících s chováním diváků. V devíti případech bylo důvodem opakované, hrubě vulgární skandování, v šesti případech vhazování předmětů na ledovou plochu a v jednom případě použití pyrotechniky. Potrestáno bylo celkem 7 klubů, z toho čtyřikrát Olomouc (vhazování předmětů, použití pyrotechniky, vulgární skandování) a Plzeň (vulgární skandování), dvakrát Kometa Brno, Chomutov a Pardubice, jednou Litvínov a Hradec Králové.

V polovině řízení uložila disciplinární komise klubům za chování fanoušků napomenutí a v polovině finanční pokutu. Pokutami v celkové výši 22 tisíc korun byla potrestána Plzeň, jejíž fanoušci se vulgárního skandování dopouštěli opakovaně, pokuta ve výši 10 tisíc korun byla uložena Chomutovu za vhazování plastových lahví včetně plné plechovky piva na ledovou plochu, kvůli kterému muselo být utkání přerušeno.

Prostředky z uložených pokut jsou po dohodě s kluby používány na financování nejvyšší soutěže, v minulosti například na nákup techniky, nezbytné pro vedení podrobných statistik.

Souhlasíte s tím, že disciplinární komise extraligy trestá kluby za vulgární skandování jejich fanoušků?
Ano
36,5 %
Ne
63,5 %
Celkem hlasovalo 5669 čtenářů.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín