Hlavní obsah

Podjela mi noha, takový gól nemůžu dostat, bědoval plzeňský brankář Svoboda v Litvínově

Josef PešoutSport.czPrávo

Hokejová extraliga má nového lídra! Je jím Škoda Plzeň, ačkoli ve 14. kole prohrála 1:2 v prodloužení na ledě posledního Litvínova. Díky získanému bodu ovšem sesadila z čela tabulky Kometu Brno, jež vyšla naprázdno v Třinci.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský František Gerhát střílí plzeňskému brankáři Miroslavu Svobodovi rozhodující branku utkání a zajistil Chemikům druhý bod.

Článek

Západočeši však dávali po zápase na severu Čech najevo především zklamání. Brankář Miroslav Svoboda, jenž až do inkasované branky z trestného střílení 46 sekund před koncem prodloužení chytal skvěle, si vyčítal rozhodující moment zápasu. Překonal jej František Gerhát stylem ala Forsberg.

„Podjela mi tam noha. Nemohu dostat takový gól z nájezdu, a ještě v nastaveném čase. Tomu musím zabránit. Hranice mezi výhrou a prohrou je tenká. A jestli jsem tým předtím podržel, tak je to stejně k ničemu," klopil zrak gólman.

„Je ve mně hodně emocí. Nerad bych to rozebíral. Chtěli jsme urvat minimálně dva body, protože proti poslednímu mužstvu tabulky by měl tým s našimi ambicemi vyhrávat," tvrdil Svoboda.

Plzni scházel zraněný obránce Petr Kadlec. „Máme v kádru zkušené osobnosti, abychom to zvládli. Mezeru po Kácovi navíc zacelil mladý bek Kaňák," uvedl brankář Škodovky.

Byl to souboj celků se zcela opačnou ofenzivní silou a produktivitou. Zatímco Plzeň přijela s vizitkou devětapadesáti vstřelených gólů, Litvínov jich měl na svém kontě o dvě třetiny méně. A tak ani nepřekvapilo, že hosté šli už v první třetině do vedení, když se v přesilovce pěti proti třem prosadil David Stach. O chvíli později ale Jakub Černý srovnal. Nedlouho před koncem druhé třetiny nevyžili domácí takřka minutu a půl trvající dvojnásobnou početní výhodu. Rozuzlení přišlo v prodloužení, kdy Litvínov urval druhý bod.

„Věděli jsme, že Litvínov nehrál špatně už v minulém kole a že to tady nebude jednoduché," přemítal asistent plzeňského trenéra Ladislav Čihák. „Za nerozhodného stavu se hra přelévala a čekalo se na chybu ve středním pásmu. Ubránili jsme oslabení tří proti pěti i tří proti čtyřem v prodloužení. Ale vezeme jen bod," posteskl si Čihák.

Rulík: Čekáme na posily

„Byl to boj o každý metr ledu. Soupeř potvrdil sebevědomí, přesto jsme odvedli maximum a jsem rád, že po nedělním skalpu Komety jsme zdolali i stejně kvalitní Plzeň, jež jde do čela oprávněně," poznamenal litvínovský trenér Radim Rulík.

Ve hře týmu našel světlé momenty. „Až se ještě trefíme ze střeleckých pozic, věřím, že s nynějším přístupem máme předpoklady k tomu, aby se mužstvo zvedlo. Pokud jde o posily, s Ihnačákem jsem dosud osobně nemluvil, a nevím, v jakém přiletí stavu a v jakém je rozpoložení. Vandas dobral antibiotika a týden nebyl na ledě. O sestavě pro páteční zápas s Libercem rozhodneme ve čtvrtek," dodal kouč Severočechů.

Reklama

Související témata: