Hlavní obsah

Turbulentní změny na Spartě! Velká letní posila končí, kapitán si nezahraje čtyři zápasy

Praha
Aktualizováno

V létě přicházel s velkými očekáváními a Sparta si od něj slibovala obrovskou posilu do svých zadních řad navíc s ofenzivními schopnostmi. Jenže hokejová extraliga má za sebou jen něco málo přes čtvrtinu základní části a obránce Petr Zámorský v pražském klubu kvůli neuspokojivým výkonům končí. Není to však jediná nečekaná změna na Spartě - její kapitán a ikona klubu Jaroslav Hlinka se do nejbližší reprezentační přestávky v sestavě neobjeví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Zámorský už ve Spartě pokračovat nebude.

Článek

Do Zámorského vkládala Sparta po jeho letním příchodu ze švédského Örebra velké naděje, jenže 25letý zadák, který před třemi lety slavil se ziskem mistrovský pohár a v témže roce si zahrál i na mistrovství světa, zklamal.

V patnácti zápasech zaznamenal jen dva kanadské body za vstřelené branky, v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech svítí na jeho kontě hrozivých minus devět. Hůře jsou na tom v tomto ohledu jen obránci Sörvik z Litvínova a liberecký Pyrochta.

„V případě Petra Zámorského jsme se s hráčem dohodli, že si může hledat angažmá v jiném klubu," říká pro oficiální klubové stránky sportovní manažer Sparty Michal Broš.

„Petr nesplnil naše očekávání a ani on sám není spokojen se svou pozicí po angažování Zbyňka Michálka a uzdravení dvojice Piskáček – Švrček, takže jsme jej po vzájemné dohodě uvolnili na trh," dodává Broš s tím, že Michálek by se k týmu měl připojit ve čtvrtek a i na jeho pocit trenéři dají, jestli jej už o den později pošlou do zápasu v Litvínově.

Hlinka dostal individuální plán, hrát nyní nebude

Formu hledá i sparťanský kapitán Jaroslav Hlinka. Čtyřicetiletý matador, který se Spartou slavil čtyři extraligové tituly, čeká v sezóně na vstřelený gól a jeho výkony mají do ideálu daleko.

Po dohodě s trenéry proto nejproduktivnější hráč sparťanské historie vynechá nadcházející čtyři duely, které ještě Pražany před první reprezentační přestávkou čekají.

„Jardovi se herně nedařilo podle jeho ani našich představ a tohle řešení akceptoval. Domluvil jsem se s ním, že si vyčistí hlavu, dobře potrénuje a věřím, že se vrátí ve výborné formě," řekl po čtvrtečním zápase s Plzní (0:2), do kterého už Hlinka nenastoupil, trenér Jiří Kalous, jehož Sparta se nachází až na osmém místě.

Současná situace Sparty není Hlinkova vina

„Rozhodně tento krok nemá vyznít tak, že současná situace Sparty je Jardova vina. To v žádném případě. Akorát jsme hledali řešení, jak ho nastartovat, aby se mu vrátila forma," odmítá Kalous házet sparťanské trápení jen na Hlinku.

„Na nadcházející tři týdny dostal Jarda k týmovému tréninkovému programu navíc ještě individuální plán zaměřený zejména na oživení dynamiky pohybu. Všichni věříme, že mu to prospěje a po reprezentační přestávce se vrátí na led v lepším rozpoložení," uzavírá Broš.

Po druhé porážce v řadě Kalous nevylučuje možnost dalších změn v kádru. "Možné trejdy řešíme průběžně. Máme tu ale hráče, kterým věřím. Vidím, jak pracují a věřím, že se z toho dostaneme. Kluci dřou a makají, zatím to ale nenese ovoce, jaké bychom si přáli. Určitě hraje roli i psychika - ztratili jsme několik zápasů, v nichž jsme hráli hodně slušně, a sebedůvěra šla dolů. Nyní je naše hra upracovaná, ale znovu opakuju, že věřím, že se zvedneme," uzavírá sparťanský kouč.

Reklama

Související témata: