Hlavní obsah

Z NHL už zpátky v Kometě! Nečas se chce zase učit od Erata, touží i po MS dvacítek

Brno

Prozatím zůstalo v NHL jen u jednoho zápasu. Osmnáctiletý hokejový útočník Martin Nečas dohraje sezónu po přerušení kontraktu s Carolinou v mistrovské Kometě, za níž nastoupí v centru prvního útoku už v pátečním extraligovém duelu proti Zlínu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hokejista Martin Nečas se představil v Brně na prvním tréninku po návratu z týmu NHL Carolina Hurricanes do extraligové Komety.

Článek

Převažuje ve vás zklamání, anebo radost z návratu do známého prostředí?

Považuju za úspěch, že jsem se po kempu do týmu vůbec dostal a zahrál si sedm minut v utkání proti Edmontonu. Od dětství jsem o tom snil. S Carolinou jsem se ale dohodl, že nastupovat po celou sezónu jen na krátké časové úseky by pro mě nebylo dobré. Dali mi vybrat, zda půjdu na farmu nebo zpátky do Brna. Pro sebe považuju za nejlepší variantu dohrát sezónu za Kometu, s čímž klubové vedení souhlasilo. Moc se už těším na brněnské fanoušky. A taky jsem rád, že si mohu zase promluvit česky. Trochu mě překvapilo, že najednou sem tam nějaké to slůvko hledám trochu obtížněji.

S jakými ambicemi jste se do Komety vrátil?

Minulou sezónu jsem nabral v extralize spoustu zkušeností. Teď chci být ještě lepší a co nejvíc pomoct týmu. Věřím, že navážeme na fantastickou loňskou sezónu. Určitě se zase něčemu přiučím od Martina Erata i od dalších starších hráčů. Kéž by mně to pomohlo k tomu, abych se za rok udržel v Carolině natrvalo.

Jak na dva měsíce strávené v zámoří vzpomínáte?

Jsem strašně rád, že jsem mohl zblízka poznat, jak to v NHL chodí. Je to soutěž ještě o level vyšší než česká extraliga. Užíval jsem si tam každý den a každý trénink. V Carolině je výborná parta. V mužstvu je hodně mladých hráčů, což je pro mě dobré. Jsem s nimi i teď často po telefonu v kontaktu, díky tomu nevycházím v angličtině ze cviku.

Jak jste si užil střetnutí s Edmontonem?

Hrozně moc, i když jsem to měl dost těžké, protože jsem nechodil na přesilovky ani na oslabení. A vyloučených bylo v zápase zrovna hodně. Nedostal jsem se tudíž pořádně do tempa, ale vyhráli jsme, a já na utkání nikdy nezapomenu. Vždyť bylo úplně první.

Hned při premiérovém střídání jste se na buly potkal s Connorem McDavidem...

Toho si hrozně považuju. Je neskutečné, co na ledě předvádí. Je enormně rychlý. Tvrdím, že je momentálně nejlepším hokejistou na světě.

Mnozí experti předpovídají, že budete do budoucna v Carolině útočníkem pro první či druhou lajnu. Jak se to poslouchá?

Jasně že dobře. I proto bylo asi zbytečné teď v mužstvu dál setrvávat. Jsem přesvědčený, že v Kometě dostanu hodně prostoru.

Změnila se po návratu vaše pozice v brněnské kabině?

Místo v šatně mám pořád stejné. (úsměv). Ale je pravda, že v ní teď mnohem víc mluvím, byť týmoví lídři jsou jasně daní. A je mi jasné, že se nyní i na ledě bude ode mě očekávat, že se přiřadím mezi tahouny mužstva.

Už si vás někdo dobíral, že jste momentálně za mediální hvězdu?

Martin Zaťovič něco podobného utrousil. Ale ten si dělá neustále vtípky ze všeho a ze všech.

Viděl jste některé zápasy Komety?

Asi čtyři nebo pět včetně toho posledního v Mladé Boleslavi jsem u počítače sledoval. Je moc dobře, že ho kluci zvládli a ukončili sérii tří porážek. Bez ohledu na ni rozehráli sezónu skvěle.

Překvapilo vás něco při pohledu na extraligovou tabulku?

Že je docela dole Liberec, který jsme na jaře přehráli ve finále. Je vidět, že ho poznamenaly odchody několika opor. Zatím to ale ještě vůbec nic neznamená, za pár měsíců může být všechno úplně jinak.

Vítáte, že máte na přelomu roku možnost podruhé si zahrát na MS do 20 let?

Je to pro mě velká motivace. Myslím, že bychom mohli mít dobrý tým. To se ale poslední dobou tvrdí skoro pokaždé. Kéž bychom to konečně prokázali i výsledky.

A olympiádu v Pchjongčchangu v hlavě nemáte?

Tak o tom jsem dosud vůbec neuvažoval. Teď myslím hlavně na to, abych se prosadil v Kometě.

Přechod na širší kluziště zvládnete?

Doufám, že ano. V brněnské hale jsem hrával od mala, snad mi nebude dělat problém se přeorientovat.

Byt jste si v Brně podržel?

Ne, před odletem do Ameriky na kemp jsem ho pustil. Už jsem si ale vybral jiný. Teď jen musím najít chvilku, abych se nastěhoval.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice