Hlavní obsah

Divočina na ledě po konci utkání Boleslavi s Libercem má dohru

Praha
Aktualizováno

Divočina po skončení nedělního extraligového zápasu mezi hokejisty Mladé Boleslavi a Liberce, kdy na ledě došlo k hromadné strkanici hráčů obou týmů, má dohru. Disciplinární komise soutěže potrestala útočníka Bílých Tygrů Jaroslava Vlacha nepodmíněným zákazem startu v jednom utkání za vyvolání šarvátky s Jakubem Orsavou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bitka libereckého Jaroslava Vlacha (vpravo) a Jakuba Orsavy z Mladé Boleslavi po nedělním extraligovém utkání obou týmů.

Článek

Jiskření na ledě odstartoval moment, kdy několik vteřin po závěrečné siréně forvard Bruslařského klubu Tomáš Urban poslal kotouč do již prázdné liberecké branky. To se nelíbilo libereckému obránci Martinu Ševcovi, jenž po Urbanovi vystartoval a krosčekoval ho do zad. Hlavní sudí Hodek s Kubičíkem kapitánovi Bílých Tygrů udělili trest na pět minut a do konce utkání, Urban vyfasoval desítku za nesportovní chování.

„Po skončení zápasu se (Ševc) pokusil zasáhnout holí drženou v obou rukách oblast hlavy a krku protihráče, který krátce předtím vystřelil kotouč na prázdnou branku soupeře. Dopustil se tak přestupku, za který byl rozhodčími správně potrestán, jeho jednání však nebylo vedeno takovým způsobem a intenzitou, aby vyžadovalo dalšího disciplinárního potrestání," vysvětluje předseda disciplinárky Karel Holý, proč Ševce dodatečný postih mine.

Mezitím na ledě došlo k strkanici několika hráčů a vše vyvrcholilo bitkou mezi Vlachem a Orsavou. Oba za ni obdrželi trest na pět minut a osobní desetiminutový za bitku, Vlach navíc dvouminutový trest.

Orsava musí platit

„Vlach opakovaně neuposlechl výzev rozhodčích, a naopak zneužil chvíle, kdy od sebe oddělovali jiné soupeře k tomu, aby vyvolal šarvátku s protihráčem Jakubem Orsavou," všiml si Holý a libereckému útočníkovi zastavil činnost na jeden duel. Vlach tak přijde o páteční domácí souboj s Třincem.

Orsavu disciplinárka za bitku naopak dodatečně suspendovat nehodlá. „Nebyl iniciátorem šarvátky, naopak byl protihráčem Jaroslavem Vlachem napaden," zdůvodnil Holý.

Vlach si Orsavu k pěstnímu duelu, který jednoznačně vyhrál, nejspíš nevybral náhodou. Libereckým totiž vadilo vyloučení Ševce z 56. minuty, podle nich Orsava po předchozím ataku kapitána Severočechů svůj pád přihrál. Následnou přesilovku Mladoboleslavští využili a uzavřeli v ní na konečných 3:1 ve svůj prospěch.

Holý nyní uznává, že Orsava pádu skutečně pomohl a potrestal jej pokutou deseti procent z měsíčního platu. „Využil předchozího ataku Martina Ševce včetně pravděpodobného chvilkového zaklínění holí k tomu, aby se zvýrazněným, teatrálním pádem na ledovou plochu pokusil ovlivnit úsudek rozhodčích a získat výhodu pro vlastní mužstvo. Zákrok přitom nebyl takového charakteru, aby podobný pád musel být jeho nevyhnutelným důsledkem," uvedl Holý.

Předčasný odchod do šaten trestán nebude

Po vyhroceném závěru zamířili hráči obou týmů do kabin, aniž by si podali ruce. „Předčasný odchod do šaten vedení soutěže ani disciplinární komise trestat nebudou, neboť k němu došlo na základě pokynu rozhodčích, kteří tak správně zabránili dalším šarvátkám na ledové ploše," podotkl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund. Mladá Boleslav však dostala napomenutí za chování jejích fanoušků, kteří v průběhu pozápasové potyčky vhodili na led několik plastových lahví.

Pokutu deset procent z měsíčního platu musí zaplatit i královehradecký útočník Radovan Pavlík za nafilmovaný pád v nedělním utkání proti Třinci.

Reklama

Související témata: