Hlavní obsah

Sparta řeší krizi: Chceme přivést top útočníka, číháme na hráče s koulema, tvrdí manažer

Praha

Moc důvodů ke spokojenosti zatím nemají. Po rozsáhlé letní přestavbě kádru se hokejisté Sparty v probíhající extraligové sezóně trápí a místo atakování čelních pozic musejí koukat spíš pod sebe, vždyť z desátého místa mají na poslední Litvínov jen pětibodový náskok. V klubu už skončila letní posila obránce Petr Zámorský, přišel NHL ostřílený zadák Zbyněk Michálek, Jiřího Kalouse pak na trenérském postu nahradila sparťanská legenda František Výborný. Tím by ale změny u Pražanů končit neměly. Sportovní manažer klubu Michal Broš přiznává, že pracuje na příchodu top útočníka.

Foto: Jan Beneš, www.hcsparta.cz

Sportovní manažer hokejové Sparty Michal Broš.

Článek

„Snažíme se být aktivní na trhu a brát v potaz všechny možnosti posílení našeho hráčského kádru na postu útočníka. Muselo by se ale jednat o top hotového hráče, který by byl schopen se okamžitě zařadit mezi přední hráče a táhnout tým. Tedy to, co nám schází," říká Broš v rozhovoru pro oficiální sparťanské stránky.

„Jednoho top útočníka chceme co nejdříve přivést do našeho týmu a pracujeme na tom. Číháme na hokejisty s koulema, jak já říkám, kteří budou těmi pravými pro Spartu," nastiňuje své představy jednačtyřicetiletý Broš, který ve Spartě jako hráč působil jedenáct sezón, získal s ní dva mistrovské tituly.

Do pozice sportovního manažera klubu byl uveden před startem právě probíhajícího ročníku. A už stačil zjistit, že podstatnou roli při shánění posil hraje ekonomická stránka. „Nechceme brát každého a nabízet nesmyslné peníze, náš rozpočet na hráčský kádr je trochu nižší než u některých jiných klubů. Časy, kdy byla Sparta společně se Vsetínem nejbohatším klubem a kdy tyto týmy posilovali ti nejlepší možní hráči, jsou pryč. Současný stav je takový, že by hráč třeba i hrozně rád hrál za Spartu, ale nakonec se rozhodne pro jiný tým, protože dostane jinde lepší nabídku a také zvolí pohodlnější klidnější hokejový život," všiml si mistr světa z roku 2000.

Byla šance podepsat Holíka nebo Kvapila?

V minulých dnech resp. týdnech se přitom posily pro Spartu přímo nabízely, když v KHL končili reprezentační forvardi Petr Holík a Marek Kvapil. Oba se vrátili do extraligy, jenže kývli jiným týmům. Holík se rozhodl pro Mladou Boleslav, Kvapil zase pro Liberec.

„S Holíkem jsem byl v kontaktu, nicméně naše finanční nabídka jej neuspokojila. A já osobně nejsem přesvědčen, že by zrovna tento hráč byl schopen splnit nároky, které si od lídra Sparty slibujeme a které se očekávají. A obdobné hodnocení platí i pro Kvapila. Také jsme se rozhodli tohle jednání nikam dál neposouvat," prohlásil Broš.

„Odehrál jsem na Spartě jedenáct sezón a vím velice dobře, jaké typy hráčů mohou Spartě pomoci a jaké nikoliv. Nechceme do Sparty přivést za každou cenu hráče jen proto, abychom vykázali před fanoušky a hokejovou veřejností nějakou činnost," odmítá jít Broš Pražanů podobnou cestou.

Ve Spartě mívají hráči velké problémy s adaptací

Po vcelku razantní letní obměně kádru, kdy Sparta přivedla osm nových tváří, si uvědomoval, že nějaký čas zabere, než si mužstvo sedne. Věděl, že bude potřeba hodně trpělivosti a shovívavosti. „Znám velice dobře co obnáší hrát ve Spartě, anebo v kterémkoliv jiném týmu. Fakt je ten, že hráči, kteří přijdou z jiných týmů do Sparty, mívají velké problém s adaptací. Nejčastější problém je ten, že každé z 52 utkání základní části je pro našeho soupeře prakticky utkáním sezóny. Nároky na hráče ve Spartě jsou v tomto ohledu větší než na hráče v jiných oddílech. Z vlastní zkušenosti znám spoustu případů hráčů s velkým potenciálem, kteří ve Spartě nepředvedli prakticky vůbec nic, protože se s těmito okolnostmi nebyli schopni popasovat," soudí Broš, který však odmítá, že by toto tvrzení platilo o některém hráči ze současného sparťanského kádru.

Očekával však, že během krize mužstvu pomohou služebně starší a zkušenější hráči, kteří by měli být lídry. Jenže většině z nich se zatím příliš nedaří. Jaroslav Hlinka s Petrem Vránou na první trefu v sezóně stále čekají, Petr Kumstát skóroval jen dvakrát. Kapitán Hlinka po dohodě s tehdejším trenérem Kalousem poslední čtyři zápasy před reprezentační pauzou vynechal a věnoval se jen trénování.

Házet slabší sparťanské období jen na Hlinku ale Broš odmítá. „Jarda je jakožto ikona klubu hráčem číslo jedna řadu sezón a je barometrem úspěchu a neúspěchu Sparty posledních let. Pokud se Jardovi daří, daří se i týmu. A naopak. Tahle situace se bohužel aktuálně projevuje na výkonech a výsledcích mužstva," mrzí Broše.

Armáda bez generálů vyhraje válku jen složitě

„Někteří hráči nejsou schopní vystoupit a pomyslnou sparťanskou vlajku nést ve chvíli, kdy by si Jarda potřeboval od toho táhnutí odpočinout. Ve Spartě dlouhodobě platí, že spousta potencionálních lídrů raději sedává v koutě spokojená s daným stavem a každý rok kouká na Jardu, kam tým dotáhne, místo aby se sami aktivně stali těmi tahouny. Často svoje slabší výkony schovají za to, že se nedaří lídrovi, než aby řešili absenci své vlastní formy či výkonnosti," říká Broš s tím, že Hlinka se podle původního plánu vrátí do sestavy ve středu v utkání v Liberci.

„Věříme, že (hráči) vědí, že armáda bez generálů bude složitě vyhrávat jednotlivé bitvy, natožpak celou válku. Všichni jsou to super kluci povahově, teď ještě je potřeba se vrátit na výkonnostní standard a k tomu, co od nich všichni sparťani na tribunách i uvnitř klubu očekávají," uzavírá Broš.

Reklama

Související témata: