Hlavní obsah

Chtěl spráskat tvrďáka Hollwega. Koledoval si o to, řekl po bitce liberecký mladík

Liberec

S Plzní sice padl 2:5, ale jeden cíl si liberecký obránce Patrik Maier úspěšně odškrtnul. V ostré bitce změřil síly s vyhlášeným bijcem Ryanem Hollwegem. Maier nevyhrál, přesto byl Kanaďanovi vyrovnaným soupeřem, i ten nakonec jeho způsob boje po zápase férově ocenil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský tvrďák Ryan Hollweg to tentokrát neměl v bitce vůbec jednoduché.

Článek

Měl jsem to v plánu od začátku," přiznal 21letý bek Bílých Tygrů Patrik Maier.

Přestože s parťáky ztrácel ve třetí třetině už vysoko 0:4, sedm minut před koncem si vysloužil mohutný potlesk domácích fanoušků. Podstoupil bitku s Ryanem Hollwegem. Sice nevyhrál, ale také nepropadl. Pro oba to byla konečná v zápase.

„Nemá se vůbec za co stydět. Myslím, že to byla minimálně remíza. Klobouk dolů za to, co předvedl," ocenil svého parťáka kapitán Bílých Tygrů Martin Ševc. „Ryan to zvládl výborně," usmál se zase plzeňský autor hattricku Tomáš Mertl.

21letý obránce Tygrů se o rvačku s plzeňským bijcem snažil už na začátku utkání. „Už v první třetině jsem se s ním o tom bavil, ale on se tomu vyhýbal. Jsem rád, že to nakonec přišlo," řekl Maier, jenž proti Plzni odehrál v extralize teprve třetí zápas.

Co tedy potyčku vyvolalo? „Zákeřně dohrál Lukáše Dernera. Tak jsem si ho odchytnul. Koledoval si o to. Ale byla to dobrá bitka. Jsem spokojený, ani to tolik nebolelo...," culil se obránce, hrající většinou za libereckou farmu v Benátkách nad Jizerou.

„On má takový styl hokeje, dohrává souboje, dělá hráčům zle, zaslouží si, aby se mu někdo postavil," vysvětlil. Už v prvním vzájemném zápase v této sezóně mezi Plzní a Libercem se Ryan Hollweg porval s Janem Stránským. „Slyšel jsem, že hraje zákeřně, takže jsem byl připravený se mu postavit," poznamenal Maier.

Skaut v roli učitele

Na střet s proslulým bijcem se chystal už před duelem s Janem Ludvigem. Z NHL velezkušený pardál se před sezónou vrátil pod Ještěd jako skaut a development kouč. A Liberecké učí také umění boje.

„Pracujeme na tom, někdy spolu i boxujeme. Už jen to je pro mě velká škola. Neměl jsem nikdy problém s bitkami a s tvrdou hrou, ale on hrál v NHL a vždy měl takový styl hokeje. Radí mi, co dělal on a co se naučil," popsal Maier, který má rovněž zkušenosti ze zámoří, kde strávil dvě sezony v juniorské lize.

Na Hollwega se připravoval i tím, že jeho minulé šarvátky sledoval s Ludvigem na videu. „Je to pravda, koukali jsme se na něj, ale nebylo to nic zvláštního. Ale věděl jsem tak, co od toho mám čekat," prozradil. „On je bijec. Chytí a bije, to je jeho styl. Nic víc a nic míň. Snažil jsem se o to samé," řekl rodák z Bratislavy.

A jak to viděl Hollweg? „Je to tvrdý kluk, ale příliš ho neznám. Celý zápas se mě na bitku ptal a já jen čekal na správnou chvíli. Musím uznat, že byl dobrý. Pěkný souboj, respekt k Patrikovi, odvedl dobrou práci," uzavřel plzeňský tvrďák.

Reklama

Související témata: