Hlavní obsah

Sparta - Jihlava 6:5 PPSparta předvedla proti Jihlavě totální kolaps, za dva body nakonec musí být ráda

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Pech 1 : 0
12. Kudrna 2 : 0
16. Rys 2 : 1
24. Pech 3 : 1
27. Vrána 4 : 1
27. Dostálek 4 : 2
34. Žálčik 4 : 3
36. De la Rose 4 : 4
47. De la Rose 4 : 5
59. Říčka 5 : 5
61. Jarůšek 6 : 5
Záznam online reportáže

Totální kolaps předvedli v utkání 28. extraligového kola s Jihlavou hokejisté Sparty. Ti v domácím prostředí ještě ve druhé třetině vedli nad před začátkem kola posledním celkem tabulky o tři góly, Dukla ale duel čtyřmi góly otočila a sahala v Praze po třech bodech. V předposlední minutě ale poslal Říčka zápas do prodloužení, v jehož 23. vteřině rozhodl o výhře Pražanů 6:5 Jarůšek. Sparta tak bodovala v devátém z deseti utkání pod vedením kouče Výborného, Jihlava nevyšla bodově naprázdno potřetí za sebou.

Článek

Pražané nastoupili ve speciálních černých dresech bez reklam, kterými si připomenuli 114 let od svého založení a zároveň vzdali hold Klubu Legend Sparty. Ten se rozrostl už na 32 členů, když do něj byli před zápasem s Duklou uvedeni obránce Jiří Vykoukal, dlouholetý vedoucí mužstva Jaroslav Velechovský a in memoriam sekretář Jan Císařovský.

Po slavnostním úvodu se začalo pořádně zostra a Dukla mohla už po čtyřiceti vteřinách jít do vedení. Na gólmana domácích Aittokallia mířili zcela sami hned dva forvardi, jenže Dostálek trefil jen finského muže s maskou. A Jihlavu to mrzelo o to více, že hned z protiútoku vypálil Pech, brankář Volden kotouč zastavil betonem až za čárou, což následně potvrdil i videorozhodčí, takže Sparta hned v první minutě otevřela skóre.

Rychlý gól domácí uklidnil a jihlavská obrana byla pod permanentním tlakem. Po pěkné individuální akci Reichenberga zachránil Duklu výtečným zákrokem lapačkou Volden, jenže ve 12. minutě už nestačil na Kudrnovu pohotovou teč Dvořákovy střely a Sparta vedla 2:0. Jihlava však ze své první nebezpečnější možnosti v 16. minutě snížila, když Aittokallia překvapil ranou z ostrého úhlu Rys.

Výměna gólmanů Spartě nepomohla

Po třech minutách hry v prostřední části hry si ale najel Pech na Dvořákův dlouhý pas mezi jihlavské obránce a střelou na Voldenovu vyrážečku vrátil Spartě dvoubrankový náskok. Čtvrtý gól Výborného družiny mohl přidat Kalina, Volden však jeho pokus lapačkou vyrazil na břevno. Nicméně když ve 27. minutě zamířil Vrána přesně pod horní tyčku a upravil na 4:1, jen málokoho by napadlo, že poslední celek tabulky bude ještě schopný s výsledkem něco udělat.

Jenže Jihlava neskládala zbraně. Už po 39 vteřinách sklepl Dostálek střílenou přihrávku Skořepy mimo dosah Aittokallia a ve 34. minutě si jako přes kopírák počínal Žálčík po nahození Kajínka. Sparta byla totálně vykolejená a nepomohla jí ani změna mezi tyčemi, když se do branky postavil Honzík. Čachotský před odkrytou brankou ještě promáchl, ve 36. minutě ale švédský bek De la Rose objel s pukem na hokejce branku a vyrovnal na 4:4.

Na ledě v té chvíli existovala jen Jihlava, Pražany neprobral ani oddechový čas a v samém závěru druhé třetiny mohl dokonat obrat ve skóre Skořepa, jenže Honzíka z bezprostřední blízkosti ani nadvakrát nepřekonal. I po druhé přestávce si Sparta dál koledovala. Jiránek nejprve vypálil do tyče, ve 47. minutě si najel na modrou De la Rose a parádní bombou do pravého horního růžku dokonal svým druhým gólem v zápase jihlavský obrat.

Říčka poslal zápas v 59. minutě do prodloužení

A mohl přijít i šestý gól týmu z Vysočiny, neboť při početní převaze hostů ležel puk za Honzíkem, jenže i kvůli faulu Formana jej žádný z jihlavských hráčů za čáru nedoklepnul. Jihlava alespoň měla 63 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, Sparta se ale s vypětím všech sil ubránila.

Dvě minuty před koncem základní hrací zamířil Honzík na střídačku a Sparta zkusila hru se šesti bruslaři v poli. To se jí vyplatilo, neboť v 59. minutě Říčka srovnal a poslal zápas do prodloužení. Z něho uběhlo jen 23 vteřin a Spartě zajistil bod navíc Jarůšek.

HC Sparta Praha - HC Dukla Jihlava 6:5 v prodl. (2:1, 2:3, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Pech (Kudrna, J. Mikuš), 12. Kudrna (T. Dvořák, Pech), 24. Pech (T. Dvořák), 27. P. Vrána (Říčka), 59. Říčka (P. Vrána, Jarůšek), 61. Jarůšek - 16. Rys (Ulrych), 27. Dostálek (Skořepa), 34. Žálčík (D. Kajínek, Seman), 36. De la Rose (A. Zeman, Šidlík), 47. De la Rose (Čachotský). Rozhodčí: Hodek, R. Svoboda - Blümel, Pešek. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 8041.
Sparta: Aittokallio (34. Honzík) - Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, J. Mikuš, Švrček, T. Dvořák - Jarůšek, P. Vrána, Říčka - Kudrna, Pech, Smejkal - Forman, J. Hlinka, Kumstát - Uher, Černoch, Reichenberg, od 21. navíc Rousek. Trenéři: F. Výborný a J. Nedvěd.
Jihlava: Volden - De la Rose, Suchánek, Stříteský, Šidlík, D. Kajínek, Ulrych, J. Zdráhal - Dostálek, Skořepa, Jiránek - Čachotský, A. Zeman, L. Květoň - Žálčík, Seman, Anděl - Rys, Diviš, Váňa. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Reklama

Související témata: