Hlavní obsah

Extraliga vs. první liga? Trochu jiný sport, poznala opora Motoru při debutu za Spartu

Už druhou sezónou je v pouhých dvaceti letech oporou hokejistů Českých Budějovic, kterým se snaží pomoct k návratu do extraligy. V úterý si tuzemskou nejvyšší soutěž premiérově oficiálně sám vyzkoušel. Brankář Petr Kváča nastoupil proti Vítkovicím v brance Sparty, v níž má z Motoru na týden výměnou za Davida Honzíka vyřízené střídavé starty. Porážce 2:4 však navzdory 28 úspěšným zákrokům nezabránil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář Sparty Petr Kváča právě dostal první gól.

Článek

„Všechno se seběhlo strašně rychle a užil jsem si to, i když zápas dopadl, jak dopadl. Jsem rád, že jsem si mohl zachytat. Je to nová krev do mých žil, abych pracoval dál a dál," vyprávěl po utkání Kváča, který v uplynulé sezóně nastupoval ze České Budějovice i v baráži o extraligu, zápasy v ní se ale jako starty v nejvyšší soutěži nezapočítávají.

Před svým oficiálním extraligovým debutem pociťoval chvění. „Nervozitka tam určitě byla. Od druhé třetiny ze mě ale spadla, začal jsem si to víc užívat a bavit se hokejem. Dělám, co mám rád, a i když mě hodně mrzí, že jsme prohráli, tak šlo o úžasný zápas," přiznával rodák z Brandýsa nad Labem.

A zjistil, že přestože České Budějovice mají na WSM ligu nadprůměrný tým s řadou zkušených borců, extraligové zápasy se s těmi prvoligovými moc porovnávat nedají.

Rozhodující gól jde na můj vrub

„Extraliga je rychlejší a zároveň víc svázaná systémem. Hráči jsou tady o dost kvalitnější a připadá mi to trochu jako jiný sport. Je to o level výše, což je ale na tom to zábavné," všiml si bývalý juniorský reprezentant.

Proti Vítkovicím předvedl, zejména ve třetí třetině, řadu skvělých zákroků. Čtyřem gólům přesto nezabránil. Ten Patrika Zdráhala ze třicáté minuty, který padl při vlastní přesilovce, a nakonec se ukázal jako vítězný, si hodně vyčítal.

„Jde na můj vrub. Tohle by se stávat nemělo, takové góly bych neměl dostávat. Možná právě tento moment rozhodl. O to více ale vím, na čem pracovat, abych příště podobný gól nedostal," předsevzal si gólman, jehož si ve čtvrtém kole letošního draftu NHL vybralo Colorado.

Reklama

Související témata: