Hlavní obsah

To bude revoluce. Tygři vsadili na unikátní trénink ve virtuální realitě

Liberec

Hokejista se postaví před velkou obrazovku, jako by měl hrát Playstation. Nejde však o hru, ale o seriózní záležitost. Bílí Tygři testují i ve světovém měřítku unikátní tréninky ve virtuální realitě. Ta primárně mladým hokejistům umožní procvičit zvolenou herní dovednost mnohem častěji a intenzivněji než při běžném tréninku na ledě.

Hokejistům Liberce pomáhá při tréninku virtuální realitaVideo: Hynek Preisler, Právo

 
Článek

„Říká se, že některé situace potřebují deset tisíc opakování a teprve poté je začne člověk relativně vnímat. Jestliže jsou však děti na ledě dvakrát či třikrát týdně, těch opakování je při běžném tréninku poměrně málo," vysvětlil výhody virtuální reality Tomáš Perič z Univerzity Karlovy, která se na vývoji originálního programu podílí.

Navíc nasimulovat se dají i složitější herní situace, které je při normálním tréninku náročné vymodelovat a hráč se s nimi může setkat prakticky jen v zápase. „Dítě je na ledě zažije třeba jednou za měsíc a tady může třeba dvacetkrát za hodinu. To je zásadní," zdůraznil Perič. Hokejistům se tak díky originální technologii rozvíjí herní myšlení.

„Když jsem poprvé viděl, na jaké úrovni technologie virtuální reality je, okamžitě jsem chtěl, aby naše organizace byla součástí tak revolučního programu," přiznal Filip Pešán, sportovní ředitel Liberce, kde se Sense Arena testuje od září.

„Jsem docela překvapený, jak to funguje," pochvaloval si útočník Bílých Tygrů Michal Bulíř poté, kdy program na vlastní kůži vyzkoušel.

Sice stál uprostřed místnosti, jenže díky speciálním brýlím na očích si připadal jako na ledové ploše. Na hokejku s vibračním zařízením dostával přihrávky a na branku pálil jeden fiktivní puk za druhým. „Je to fakt reálné, jako na ledě. Když dostanete puk, jako by vám ho někdo opravdu přihrál. Je tam vibrace a na hokejce ho cítíte," popsal Bulíř.

Oficiálním partnerem Sense Areny je kromě Bílých Tygrů a Univerzity Karlovy i Český svaz ledního hokeje, zatím stál řádově milióny korun.

Co říkáte na hokejový trénink ve virtuální realitě? Má budoucnost?
Ano.
79 %
Ne.
21 %
Celkem hlasovalo 1002 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články