Hlavní obsah

Osmnáctiletý brankář v Chomutově aspiruje na post jedničky. Napodobí Furcha?

Chomutov
Aktualizováno

Hokejový brankář Dominik Pavlát podepsal dlouholetou profesionální smlouvu s Chomutovem s možností další opce. Osmnáctiletý odchovanec Tábora doplnil v extraligovém týmu Pirátů po odchodu Jána Laca do Sparty o tři roky staršího Štěpána Lukeše a ve čtvrtek debutoval v nejvyšší soutěži v duelu proti Plzni (7:6 v prodloužení).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Chomutovský brankář Dominik Pavlát v utkání s Plzní.

Článek

Chomutovský trenér Vladimír Růžička je známý tím, že mladým hokejistům dává prostor. Na konci listopadu 2007 od něj dostal šanci dokonce 17letý brankář, který tehdy pro Slavii vychytal výhru 4:2 nad Vítkovicemi. Ten gólman byl Dominik Furch, hvězda KHL a možná jednička pro olympijský turnaj v Koreji 2018.

Pavlát, který dosud chytal za juniorský tým Chomutova a za prvoligovou Kadaň, nastoupil proti Plzni od začátku a ve 26. minutě za stavu 2:4 jej vystřídal Lukeš. Ten chytal už v úterý v Liberci (3:2 v prodloužení).

Šestatřicetiletá dosavadní jednička Pirátů Laco odešel ve středu na hostování do konce sezóny do Sparty výměnou za obránce Tomáše Dvořáka a útočníka Jiřího Smejkala.

Chomutov sezónu dokončí s mladým tandemem

„Přiznám se, že mě napadlo, že by mohl jít Dominik Pavlát do brány už v Liberci, ale tam jsem to radši nechal na Štěpánovi, který už extraligu chytal. Sedl jsem si s oběma a domluvili jsme se, že Dominik půjde na Plzeň a Štěpán na Litvínov," řekl klubovému webu Pirátů trenér a sportovní manažer Vladimír Růžička starší.

„Je pravdou, že jsem pro něj vybral hodně těžký zápas před skoro vyprodanou domácí halou a proti suverénnímu mužstvu, ale ani to ho nemůže rozhodit. Měl v zápase trochu smůlu, navíc mi vadí, že na začátku utkání jsme ho v tom trochu nechali," podotkl Růžička.

„V Kadani podával velmi dobré výkony a teď ho potkalo tohle. Zápas jsme nakonec zvrátili a Dominik získal obrovskou zkušenost. Bude dál pracovat a do brány ještě určitě půjde. Rozhodl jsem se pro tyhle dva gólmany. Co bude v nové sezóně, uvidíme," dodal Růžička.

Vychová Růžička dalšího reprezentačního gólmana?

Osmnáctiletému Pavlátovi sice první extraligový zápas nevyšel, v první lize ale s úspěšností nad 94 % a průměrným počtem gólu na zápas 2,23 září.

Pavlát teď s podpisem nové smlouvy dostal velkou příležitost. Příležitost ukázat, že na extraligu má a může napodobit příběhy zkušenějších kolegů, před kterými se dveře do nejvyšší soutěže také otevřely velmi brzy.

Třeba by jednou mohl napodobit právě svého jmenovce Furcha.

Reklama

Související témata: