Hlavní obsah

Šlágr kola vyzněl pro Plzeň, ocelářské derby ovládl Třinec. Mizérie Litvínova trvá

Praha
Aktualizováno

Plzeňští hokejisté kráčí za Prezidentským pohárem pro nejúspěšnější celek v základní části Tipsport extraligy. V pátečním šlágru 43. kola udolali druhý Hradec Králové 3:2 a v době, kdy do konce dlouhodobé části chybí většině týmů odehrát po osmi zápasech, činí náskok Západočechů na nejbližšího pronásledovatele 11 bodů. V duelu o třetí místo zdolal Třinec v ocelářském derby Vítkovice na jejich ledě 4:1 a svého soupeře v tabulce přeskočil stejně jako Kometa Brno po výhře 3:1 nad Zlínem. V dalších zápasech zvítězily Pardubice nad Mladou Boleslaví 3:2, Jihlava stejným poměrem porazila Chomutov a Liberec zvítězil nad Olomoucí 3:0. Litvínov podlehl doma Spartě 1:4 a prodloužil sérii porážek už na deset zápasů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Aron Chmielewski z Třince a Petr Kolouch z Vítkovic.

Článek
Fotogalerie

Dvakrát prohrávali, dvakrát manko srovnali a navrch přidali vítěznou trefu. Hokejisté Plzně i díky dvěma využitým přesilovkám porazili před svými fanoušky Hradec Králové a alespoň částečně se soupeři pomstili za debakl 0:6 z předchozího měření sil v Hradci. Západočeši porazili Mountfield doma popáté za sebou, brankou a dvěma přihrávkami se blýskl vedoucí muž produktivity celé extraligy Milan Gulaš (21+36).

Třinec byl na ledě Vítkovic aktivnější a střelecky přesnější a i díky dvěma trefám Ondřeje Kovařčíka vyhrál čtvrté z posledních pěti moravskoslezských derby. Soupeře porazil v této sezóně potřetí a jeho brankáři Patriku Bartošákovi před plným hledištěm pokazil jubilejní stý zápas v extralize. Oceláři se přiblížili v tabulce Hradci na rozdíl čtyř bodů a útok na druhou příčku mohou ještě vyostřit, protože v neděli přivítají ve Werk Areně právě hokejisty Mountfieldu.

Litvínov porazil Spartu v předchozích zápasech doma osmkrát za sebou, navíc dnes nasadil do hry hned tři nové posily - obránce Čuttu a útočníky Mikúše s Markem Růžičkou. Nedostal šanci a Pražané se radovali z první výhry v Litvínově od 17. listopadu 2013. Severočeši se ve finiši základní části ocitli v hluboké krizi, desetkrát za sebou prohráli a získali v této sérii jediný bod. To Sparta vyhrála čtvrté z posledních pěti utkání a v neděli její formu prověří lídr z Plzně, s nímž v této sezóně ještě nebodovala.

To vicemistr z Liberce je v úplně jiném rozpoložení než Litvínov. Bílí Tygři vyhráli už čtyřikrát za sebou při skóre 21:3 a tlačí se do play off, aktuálně už jim patří devátá pozice! Ve všech případech uspěli doma. V pátek vynuloval všechny olomoucké střelce brankář Roman Will, pochytal 31 pokusů a připsal si čtvrtou nulu v sezóně. Všechny góly vstřelili vítězové v přesilovkách.

Mistr uťal minisérii porážek

Bruslařský klub vyhrál sedm z předchozích osmi vzájemných zápasů s Pardubicemi, ale tentokrát odjíždí z města perníku s prázdnýma rukama. Už po 66 sekundách otevřel skóre Sacha Treille, a přestože hosté dokázali dvakrát vymazat manko a bývalý pardubický brankář Maxwell kryl v závěrečné třetině i trestné střílení kanonýrovi Petru Sýkorovi, vítězný gól nakonec patřil domácím. Ti se v tabulce posunuli na šestou pozici zajišťující přímý postup do čtvrtfinále play off.

Kometa třikrát za sebou prohrála, naposledy vyfasovala v Liberci šest gólů, a Berani vyhráli v Brně čtyři z posledních pěti zápasů. Mistr měl tudíž před utkáním dost důvodů k obavám, nicméně proti Zlínu ho podržel skvělý brankář Marek Čiliak, jemuž pokazil čisté konto jen v přesilovce Zdeněk Okál. Domácí před vyprodanou DRFG Arenou vstřelili po gólu v každé třetině a v tabulce se posunuli už na čtvrté místo.

Nováček z Jihlavy přepustil v minulém kole poslední místo Litvínovu a dnes mu díky vydřenému vítězství nad Chomutovem odskočil. Na vedoucí gól Pirátů odpověděli domácí dvěma slepenými góly v přesilovce v rozmezí 36 sekund a vítěznou trefu si připsal v závěrečné třetině Vlastimil Dostálek. Dvakrát za sebou naplno bodovali Jihlavští poprvé v sezóně.

Hokejová Tipsport extraliga - 43. kolo:
Vítkovice - Třinec 1:4
Branky: 27. Baranka - 25. a 48. (z trest. střílení) O. Kovařčík, 3. Rákos, 20. Petružálek
Plzeň - Hradec Králové 3:2
Branky: 8. Kantner, 20. Gulaš, 26. Indrák - 4. Bednář, 16. Berger
Litvínov - Sparta 1:4
Branky: 42. Mikúš - 2. Uher, 13. Kumstát, 22. Buchtele, 59. Forman
Jihlava - Chomutov 3:2
Branky: 15. Stříteský, 16. Suchánek, 57. Dostálek - 4. Poletín, 22. Koblasa
Pardubice - Mladá Boleslav 3:2
Branky: 2. S. Treille, 23. Rolinek, 44. Perret - 21. Němeček, 33. Pacovský
Brno - Zlín 3:1
Branky: 11. Vondráček, 31. Krejčík, 55. O. Němec - 38. Okál
Liberec - Olomouc 3:0
Branky: 40. P. Jelínek, 50. Redenbach, 55. Kvapil

Reklama