Hlavní obsah

Litvínov - Kladno 5:2Litvínov zůstal extraligový, na závěr baráže deklasoval Kladno

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Černý 1 : 0
6. Jánský 2 : 0
27. Jícha 3 : 0
28. Lukeš 4 : 0
43. Baránek 5 : 0
54. Patyk 5 : 1
55. Kaut 5 : 2
Záznam online reportáže

Litvínov

Hokejisté Litvínova porazili v nedělním závěrečném kole baráže o účast v extralize Kladno 5:2 a udrželi se v nejvyšší soutěži. Díky třetí výhře za sebou zůstali o bod před Jihlavou, které nestačilo k záchraně ani vítězství 3:2 nad Karlovými Vary a po ročním působení se vrací do první ligy. Energie měla návrat mezi elitu jistý od minulého kola.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Litvínova se radují z vítězství, díky kterému se udrželi v extralize.

Článek
Fotogalerie

Severočeši nakonec obsadili v baráži první místo. Získali stejně jako Karlovy Vary 20 bodů, ale mají lepší bilanci vzájemných zápasů. Poslední skončilo Kladno s pouhými čtyřmi výhrami z 12 zápasů.

Litvínov vykročil do boje na dálku s Jihlavou rázně. Již po 24 sekundách hry překvapil Cikánka vyjetím zpoza branky Černý a posunul Vervu do vedení. Další gól mohl přidat ve 4. minuty Jánský, ale na gól si musel počkat o dvě minuty déle, než zakončil do odkryté branky Rytířů. Hosté se poprvé vážněji v útočném pásmu předvedli v 9. minutě, Kloz ale trefil jen tyč Kantorovy branky.

Hned na začátku druhé třetiny se do další šance dostal Černý, Cikánek se tentokrát překvapit nenechal. Severočeši dlouho nebezpeční v útoku nebyli, ve 27. minutě ale obrana hostů nechala zcela volného Jíchu, který při dorážce nezaváhal. O 48 sekund později přidal čtvrtý gól Lukeš a vyprodaný Zimní stadion Ivana Hlinky mohl slavit záchranu v extralize.

Kladno sice předchozí barážový zápas v Litvínově vyhrálo 2:1, dnes bylo ale bez šance na solidní výsledek. Ve 43. minutě navíc přidal pátou branku obránce Baránek, jenž Cikánka překonal střelou od modré čáry krátce po buly.

Kantora usilujícího o druhou nulu za sebou prověřil v 50. minutě Machač, snížit ze slibné šance se mu ale nepodařilo. Nakonec se hosté branek dočkali. V 54. minutě se prosadil Patyk a o 40 sekund později Kaut. Na radosti domácích to ale neubralo. Stále tak platí, že od roku 1959, kdy Litvínov postoupil do extraligy, nikdy nejvyšší soutěž neopustil.

HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. J. Černý (Sörvik), 6. Jánský (F. Lukeš), 27. Jícha (Válek, Matoušek), 28. F. Lukeš (J. Mikúš), 43. Baránek (Válek) - 54. Patyk (Kehar), 55. T. Kaut (Lenďák, Pekr). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Brejcha, Frodl. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 6011 (vyprodáno).
Litvínov: Kantor - Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Z. Sklenička, Iberer - M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý - Jánský, V. Hübl, F. Lukeš - Řehoř, Gerhát, Trávníček - Jícha, Válek, Matoušek. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.
Kladno: Cikánek - Štindl, Matula, Kehar, Zelingr, Repe, Lenďák - Kružík, T. Kaut, Redlich - D. Tůma, Kubík, Kloz - Zikmund, Machač, Bláha - Pekr, Patyk, Svedlund - Vildumetz. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.

Reklama

Související témata: