Hlavní obsah

Podle legendárního Gretzkyho je KHL "druhá" liga

TORONTO

Legendární hokejista Wayne Gretzky nepovažuje Kontinentální hokejovou ligu za konkurenci NHL. Podle sedmačtyřicetiletého kouče a spolumajitele Phoenixu Coyotes bude KHL v porovnání se zámořskou soutěží vždycky "druhá liga".

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky na tiskové konferenci v Praze

Článek

"Když jsem v roce 1999 končil v New York Rangers kariéru, dostal jsem nabídku hrát v Evropě. Ve Švýcarsku mi nabízeli neskutečný balík peněz. Nakonec jsem si ale řekl: Jo, je to pěkné, byla by to asi zábava, ale NHL je jenom jedna," citoval Gretzkého server tsn.ca.

"Tím jsem chtěl naznačit, že nevidím jediný důvod, proč by se měl někdo z dnešních hvězd zachovat jinak a jít hrát do druhořadé soutěže. Když nemůžete hrát s nejlepšími a proti nejlepším, tak to prostě není ono," dodal.

KHL vznikla z ruské superligy a dvacítku týmů doplnily Dinamo Riga, Barys Astana a Dinamo Minsk. Nováčkem je pak ruský Chimik Voskresensk. Největší hvězdou premiérového ročníku soutěže, která chce konkurovat NHL, je český útočník Jaromír Jágr, jenž odešel z New Yorku Rangers do Omsku.

Liga plánuje expandovat dále v Evropě. V plánech je údajně už v příští sezóně rozšíření na třicet klubů. Osloveny byly například Frölunda a Färjestad ze Švédska, mohl by přibýt ukrajinský Sokol Kyjev, v souvislosti s KHL se mluvilo i o Kärpätu Oulu, Eisbärenu Berlín a Karlových Varech, naposledy i o rakouském Salcburku.

Reklama