Hlavní obsah

Letecká tragédie v Rusku zasáhla i české kluby, všechny spojuje bolest

PRAHA

Nenarazíte na nikoho, koho tato zpráva nezasáhla. Při letecké tragédii v Rusku zahynulo třiačtyřicet lidí, největší neštěstí potkalo hokejové mužstvo Jaroslavle. Mezi nimi byli i Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Nehoda se dotkla i českých hokejových klubů. Hráči tady vyrůstali, znali se. Všechny nyní spojuje jediné - zármutek.

Foto: Grygera Jindřich

Fanoušci Zlína vyjádřili soustrast na stadiónu Luďka Čajky za zesnulého Karla Rachůnka a ostatní oběti letecké katastrofy.

Článek

„Vyjadřujeme hlubokou a upřímnou soustrast všem pozůstalým po tragické havárii letadla,“ napsaly stránky klubu z Českých Budějovic. Hráči z jihu Čech v utkání proti slovenskému Martinu uctí zemřelé minutou ticha.

„Hokej. Krásná hra plná napětí, vítězství, proher, radostí i smutku. Dnešní den však zastínil všechny hokejové radosti velmi smutnou zprávou. Na palubě havarovaného letadla, se kterým cestoval tým KHL Lokomotiv Jaroslavl, zahynuli naši kamarádi a skvělí hokejisté Honza Marek, Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Pavol Demitra,“ vyjádřili soustrast Indiáni z Plzně.

"Tato tragédie nás všechny bolestivě zasáhla a připomněla nám všem, jak důležitý a nenahraditelný je lidský život a přátelství,“ přidal za Plzeň Martin Straka.

Trosky letadla, ve kterém zahynuli hokejisté Jaroslavlefoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Slavia vzpomíná na všechny, ale především na Josefa Vašíčka. Ten zde působil v dorosteneckém a juniorském týmu, se kterým slavil titul mistra republiky. V osmnácti letech vyrazil na svou zámořskou štaci, ze které se vrátil během výluky NHL do Slavie. Po návratu do zámoří vyhrál s Carolinou Stanleyův pohár.

Smutek vládne na Spartě. Zde hrají oba bratři Karla Rachůnka. „Tragédie zasáhla hluboce sparťanský klub. Jan Marek v minulosti nastupoval v dresu Sparty, se kterou během tří odehraných sezón dosáhl také na mistrovský titul. V současnosti v klubu působí bratři Karla Rachůnka Ivan a Tomáš. V této chvíli cítíme velký šok, ohromnou bolest a zármutek nad touto událostí a nenahraditelnou ztrátou,“ přidala se k ostatním Sparta.

Město Jaroslavl vzdálené 250 km od Moskvyfoto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Vítkovice měly dnes hrát zápas se Zlínem, ale ten byl odvolán. „Je nám to líto, ale všemi ta tragická havárie natolik otřásla, že by tento zápas neměl v podstatě žádný smysl. Fanouškům se dodatečně omlouváme, ale věříme, že naše rozhodnutí pochopí a přijmou jej s kladnou odezvou,“ projevil pietu i Petr Husička, generální manažer Vítkovic.

Karel Rachůnek se stal svým skromným vystupováním a skvělými výkony vzorem pro mladou generací hokejistů nejen v České republice, ale i ve světě. První hokejové krůčky začal ve Zlíně. "Karle, nikdy na Tebe nezapomeneme, zůstáváš v našich srdcích a mysli,“ rozloučil se zatím zlínský klub se svým odchovancem.

Reklama

Související témata: