Hlavní obsah

Jednou na vás kape, pak jsou namrzlé nýty. Z létání mám strach, přiznává Rolinek

POPRAD

Trápí se, hokej najednou nemá takový význam. Tomáš Rolinek ztratil kamarády při letecké tragédii u ruské Jaroslavle. Vše se stalo minulou středu, ale život jde dál, sezóna Kontinentální ligy už běží. „První kola budou hodně těžký. Každý myslí na to, co se stalo, je to hrozný. Samozřejmě, člověk je profesionál, musí na led,“ hledal těžko slova útočník Magnitogorsku po utkání v Popradu.

Foto: www.khl.ru

Tomáš Rolinek v dresu Magnitogorsku

Článek

Rolinek chválí, že se KHL rozšířila o Slovensko, byl by rád, aby se roztáhla i dále. Do zemí, které jsou opačným směrem, než leží Rusko. Ale poslední dny jsou jiné.

„Je super, že je KHL na Slovensku. Rozhodně i pro nás Evropany - Čechy, Slováky. Je lepší létat do Evropy. Kéž by i do Česka a dalších zemí,“ povídá kapitán národního týmu, který nyní má a bude mít v hlavě Jaroslavl a kamarády z reprezentace - Jana Marka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka. Oni byli mezi mrtvými v letadle.

Říká se, že čas je lék 

"Jsem profesionál, musím hrát, to je tak všechno, co k tomu můžu říct. Je úplně jedno, jestli hrajete, nebo ne. Říká se, že čas je lék, ale je to v nás hráčích, pořád to v nás bude. Jde o tragédii. Vždycky jsme se stresovali nějakými porážkami, když něco nešlo, člověk se bál o angažmá, když to takhle řeknu, ale tohle, co se stalo, to si pak začnete vážit úplně všeho,“ přiznává smutný Rolinek, kterému dělá potíže se o těchto věcech teď bavit. Není divu. Bolest je veliká. Navíc se zvětšily obavy z létání.

"Vždy, když nastoupíte a vzlétáváte, tak nemyslíte na nic jiného, než na to, co se stalo. To už v hlavě zůstane napořád. Po neštěstí za námi přišli a řekli, že poletíme stejným letadlem - Jak 42. Se Sergejem Fjodorovem jsme šli ale za vedením, že už z morálního a psychologického hlediska nemůžeme takovým letadlem letět. Trvalo den, než jsme je přemluvili a vedení sehnalo boeing,“ vzpomíná na změny v Magnitogorsku jedenatřicetiletý mistr světa z roku 2010.

Odejde Tomáš Rolinek po sezóně z KHL? foto: Právo/Jan Handrejch

Létání je pro Rolinka nutnost. K jeho profesi patří, neobejde se bez něho. „Čím více létám, tím více se bojím a bát se budu pořád. Když létáte po Evropě, ze státu do státu, tak dostanete lepší letadlo. V Rusku jsem už čtvrtý rok a vím, že jednou je letadlo lepší a jednou horší. Jednou na vás kape voda, pak jsou namrzlé nýty u okna. Takových věcí si potom všímáte, to mi samozřejmě vadí. Doufám, že se to jen zlepší,“ věří.

On si strach připouští, jiní méně. „Rusové jsou otrlejší, žádné náznaky, že by po tom neštěstí někdo neletěl. Tento ročník bude smutný. Prvních několik kol na to budou hráči myslet, nebude taková kvalita zápasů,“ přiznává Rolinek.

Možná jde o jeho poslední sezónu v KHL, nejbohatší evropské lize. „Jsem rozhodnutý, co bude příští rok. Vím, jak to bude. I s rodinou už jsem to konzultoval. Zatím si to nechám pro sebe.“

Reklama

Související témata: