Hlavní obsah

Za brutální atak na Nedorosta tři zápasy. Pyká i Říha, jenž se vydal za Čechem na led

Moskva/Praha
Aktualizováno

Stopka na tři zápasy a navíc blíže neupřesněná finanční pokuta. Takový trest vyměřila disciplinární komise Kontinentální hokejové ligy útočníkovi Jekatěrinburgu Anatoliji Golyševovi za surový zákrok na Václava Nedorosta, po němž český forvard Slovanu Bratislava skončil s těžkým otřesem mozku v nemocnici.

Zákrok na Václava Nedorosta

 
Článek

Jednadvacetiletý Golyšev fauloval Nedorosta na konci středečního zápasu, kdy už český dvojnásobný juniorský mistr světa nebyl v držení kotouče. Hlavní rozhodčí udělili rodákovi z Permu trest na pět minut a do konce utkání. Disciplinární komise soutěže následně zákrok překvalifikovala z úderu do oblasti hlavy a krku na útok na hráče bez puku a Golyševovi vystavila distanc na tři utkání a finanční pokutu.

Jeden zápas pak nesmí na střídačku kouč Slovanu Miloš Říha, jenž po faulu na Nedorosta opustil hráčskou lavici a vydal se za zraněným hráčem na led. Český trenér navíc za tento přestupek, kterého se dopustil už podruhé v sezóně, zaplatí pokutu.

Nedorost led opustil na nosítkách a okamžitě byl transportován do nemocnice. Tam mu lékaři diagnostikovali těžký otřes mozku, vyloučili však krvácení do mozku či poškození obratlů.

Nedorost: Mám dvouhodinový výpadek paměti

„Kdybych se na ten zákrok nepodíval na internetu, tak ani nevím, že se stal. Mám asi dvouhodinový výpadek paměti. Vzpomínám si, že jsem ve třetí třetině seděl na trestné lavici a potom až na to, jak u mě seděla manželka s tchánem u postele v nemocnici. Ani komunikaci se záchranáři při převozu do nemocnice si vůbec nevybavuju. Říkali mi, že jsem s nimi mluvil, ale já si na to nevzpomínám," řekl Nedorost pro server cas.sk.

Odchovanec Českých Budějovic stále pociťuje bolest na hrudi, bolí ho hlava i za krkem. V nemocnici si jej chtěli ještě dva dny nechat, to ale odmítl. „Když nemám krvácení do mozku, podepsal jsem revers a pustili mě domů. Mám naordinovaný klid, takže ležím. Protože hned, jak se postavím, se mi motá hlava," popisuje svůj aktuální stav.

Golyšev se omluvil, zákroku lituje

Trenér Avtomobilistu Vladimir Krikunov po utkání prohlásil, že Golyšev si trest na pět minut a do konce utkání nezasloužil. S tím ale Nedorost, pro kterého téměř na sto procent sezóna skončila, nesouhlasí.

„Vůbec jsem o něm nevěděl, neviděl jsem ho. Ten zákrok jsem vůbec nečekal, protože puk už jsem dávno odehrál pryč. Kdybych ho měl na hokejce a dostal strom, pak bych si mohl říct, že jsem blbec, že jsem neměl hlavu nahoře. Ale to nebyl tento případ," tvrdí Nedorost, jemuž se Golyšev prostřednictvím vzkazu pro ruský list Sport-Express omluvil s tím, že svého zákroku lituje a mrzí ho, co se stalo.

Považujete trest pro Anatolije Golyševa za adekvátní?
Ano
4,7 %
Ne, měl být přísnější
94,1 %
Ne, měl být mírnější
1,2 %
Celkem hlasovalo 2962 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.