Hlavní obsah

Český mistr světa si v Moskvě prošel peklem! Horší angažmá jsem nezažil, tvrdí

Praha

Když v únoru přijel na reprezentační sraz před švédskými hokejovými hrami, k okolnostem svého zvláštního působení v moskevském Dynamu se příliš vyjadřovat nechtěl. Prý až po sezóně. Vedení klubu z Kontinentální ligy o Lukáše Kašpara v listopadu ztratilo zájem, a když si jej nevybrala konkurence, poslalo ho na farmu do Balašichy. Po snížení platu se však mistr světa z roku 2010 do týmu z ruské metropole vrátil a ročník v něm dohrál. „Jsem rád, že už jsem z Dynama venku,“ ulevil si 31letý útočník na kempu národního týmu před mistrovstvím světa a o své moskevské anabázi se tentokrát opravdu rozpovídal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Kašpar na úterním srazu české hokejové reprezentace.

Článek

Co se tedy v Dynamu dělo?

Nezalíbil jsem se jednomu člověku, ale tak to v Rusko chodí. Bohužel nevím, proč se to přihodilo, ale hokejové důvody nehrály roli.

Byl oním člověkem generální manažer Andrej Safronov?

Ano.

Do Dynama jste zamířil před sezónou ze Slovanu Bratislava. Dělal vám Safronov problémy hned od začátku?

Nejdřív jsem onemocněl angínou, což se může stát každému a kdekoliv. Pak po mně najednou chtěl, abych se oholil. Říkal jsem si, že je to úplná blbost, vždyť s dlouhými vousy jsem hrál i loni a stejně mě do Dynama vzali. Zezačátku to možná bral jako srandu, jenže tímhle to možná všechno odstartovalo. Pak se to totiž začalo nabalovat.

Povídejte...

Přišly problémy s doktory, kteří na mě tlačili, abych hrál, přestože jsem nebyl úplně fit. Vyplynulo z toho další zranění a pak už to bylo v žumpě.

Vedení klubu se vás chtělo zbavit, jenže vás nechtělo vyplatit ze smlouvy...

Byl jsem sbalený a myslel si, že každým dnem odtamtud vypadnu. Jenže oni nechtěli dodržet to, co bylo dohodnuté v reglementu. A já jim tam nechtěl nechat všechny peníze.

Jak jste pak vzal, když vás poslali na farmu, kde vás ale nechali odehrát jediný zápas?

Jediné štěstí bylo, že jsem zůstal v Moskvě a mohl bydlet doma. Jenže zakázali mi hrát i za Balašichu, což bylo psychicky náročné. Mohl jsem jen trénovat. Jednou jsem dokonce jel s mužstvem deset hodin na zápas do Penzy a stejně jsem už předem věděl, že nebudu hrát. Že jedu jen na výlet.

Mezitím arbitráž KHL rozhodla, že se váš plat zkrátí o 15 procent a ne o 40, jak požadovalo Dynamo. Bral jste to jako osobní výhru?

Všichni mi to tvrdili, jenže já naopak věděl, že je to prohra. Kdyby to bylo založené na hokejových výkonech, nikdy by se mi tohle nestalo.

Do Dynama jste se po Vánocích vrátil a vypadalo to, že se vše obrací k lepšímu, že?

Začalo se mi dařit, celá pětka jsme hráli dobře. Jenže pak přišlo play off a zase jsem byl na lávce. A nikdo mi nic nevysvětlil.

Snažil jste se zjistit, proč po vás tak šlapou?

V Rusku prostě občas věci logiku nedávají.

Zažil jste ve své kariéře horší angažmá?

Po této stránce určitě ne.

V Dynamu máte smlouvu ještě na příští sezónu. Dokážete si představit, že se do něj vrátíte?

Pokračovat tam nebudu.

Chtěl byste setrvat v KHL?

V Rusku to není všude stejné. Uvidíme, co přijde na stůl, a pak se budu rozhodovat za běhu.

Reklama