Hlavní obsah

Po čtyřech sezónách odešel z NHL. Teď český brankář cítí bezmoc z potence svých nových spoluhráčů

Praha/Bratislava

V NHL po čtyřech sezónách pro sebe už místo v brance neurval, a tak šel 26letý Marek Mazanec chytat do KHL za bratislavský Slovan. I když s úspěšností zásahů šplhá přes 91 procent, tým se potácí v suterénu konferenční tabulky.

Foto: Profimedia.cz

Marek Mazanec při zápase bratislavského Slovanu v KHL.

Článek

Co chybí Slovanu, aby byl úspěšnější?

Maličkost, vstřelené góly. Někdy cítím až bezmoc z té křečovitosti v koncovce. Snažím se mužstvu pomoci alespoň tím, že chytím něco navíc. Když dáváme jeden dva góly, těžko se vítězí. Když puky nepadají do branky, unaví to fyzicky i psychicky.

Je o to větší tlak pak na vás v brance?

Mně se od začátku sezóny chytá dobře, jdou na mě mraky střel a nemám pocit, že bych nějaké utkání vyloženě zazdil. Občas se ale přistihnu, že tlačím očima puk do kasy soupeře, jenže můžu se jen modlit, aby tam klukům něco spadlo. Těžko mluvit o spokojenosti, když nám utíkají bodíky.

Už to vyústilo i ve změnu kouče...

Nikdo asi nečekal, že se budeme tak trápit, Slovan měl ambice hrát play off. Odchod kouče Říhy jsme i proto vzali tak, že počet porážek už neúnosně narostl a byl potřeba nějaký impulz. Když přišel trenér Zankovec, tak jsme všichni našli víc chuti.

V týmu máte spoustu krajanů. Jak funguje česká gólmanská dvojice?

Kabina je úplně v pohodě. S Kubu Štěpánkem jsem ve dvojici poprvé. Je o pět roků starší, ale super kluk a není tam vůbec nic takového, že by mi jako druhý brankář házel klacky pod nohy.

Jak jste vy osobně zvládl přechod ze zámoří?

Hokejově jsem si musel zvyknout, že v KHL hráči hodně předržují puk a všechno hned necpou do brány. Cestování mi nevadí. Na farmě za oceánem jsme jezdili i osm hodin autobusem, tady je to letadlem pohodlnější. Odlišností jsou časové posuny, ale v Číně i na Dálném východě jsem držel slovenský čas, aby mi dlouhý trip nerozhodil biorytmy.

Myslíte, že pro vás ještě vede cesta zpátky do NHL?

Zájem tam o mě i letos v létě byl, jenže ty kluby radši podepsaly levnější hráče. Nashville ale chápu, čtyři roky do mě vrážel peníze, a tak nechtěl, abych odešel úplně zadarmo.

Cítíte nyní i reprezentační šanci?

Vůbec nevím, jak se na mě dívá reprezentační trenér. Málokdy se bere gólman z mužstva, které prohrává. Kdyby přesto přišla pozvánka, byl bych moc rád.

Reklama

Související témata: