Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů má časový plán, smlouva s ligami ještě chybí

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) oznámila další podrobnosti k plánované Lize mistrů, která se bude hrát od sezóny 2008/09. Po čtvrtečním setkání se zástupci jednotlivých národních federací zveřejnila časový plán soutěže. Kontrakt s evropskými soutěžemi, jejichž účastníci budou Ligu mistrů hrát, ještě IIHF připravuje a měl by být podepsán letos v listopadu.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Studie, kterou jsme si nechali vypracovat, byla dokončena v červnu a její výsledky jsou pro vznik nové nadnárodní soutěže příznivé. Zájem je nejen ze strany fanoušků, ale i sponzorů a televizních společností. Naším dalším krokem je podpis tříleté smlouvy s evropskými federacemi a jejich ligovými soutěžemi," prohlásil prezident IIHF René Fasel.

V sezóně 2008/09 se v soutěži odehraje celkem 60 zápasů. Start je naplánován na 5. až 7. září příštího roku, kdy se v prvním kvalifikačním kole utkají mistři evropských zemí umístěných na žebříčku od sedmého do čtyřiadvacátého místa. Těchto osmnáct týmů bude rozděleno do šesti skupin.

Šest vítězů těchto skupin postoupí do druhého kvalifikačního kola. Tam se připojí kluby ze zemí, které jsou na žebříčku IIHF na prvním až šestém místě - nikoliv však mistři, ale nejlepší týmy v dlouhodobé části soutěže, které se nestanou v play off šampiony. Jejich duely se odehrají systémem doma a venku 10. a 17. září.

Duel s vítězem Stanley Cupu by měl být v září

Vítězové se kvalifikují do základních skupin a společně s mistry z nejlepší evropské šestky vytvoří čtyři skupiny po třech klubech. Hracími termíny jsou 1., 8. a 22. říjen, 12. a 19. listopad a 3. prosinec. Vítězové skupin postoupí do semifinále (10. prosince a 7. ledna 2009). Finálové duely jsou pak naplánovány na 21. a 28. ledna.

Mezi kluby bude rozdána v ročníku částka 16,9 miliónu švýcarských franků, celkový vítěz má získat milión. Vítěz Ligy mistrů by se měl v září utkávat s držitelem Stanleyova poháru o Victoria Cup.

O tuto trofej se bude hrát premiérově příští rok v rámci oslav 100. výročí IIHF v dosud neurčeném evropském městě. Vítěz lednového turnaje Super Six, který se uskuteční opět v Petrohradu, se o ni utká s dosud neurčeným klubem NHL.

Reklama

Související témata: