Hlavní obsah

Kvalita zápasu předčila NHL, shodli se čeští kouči Slavie a Linköpingu

PRAHA

Ten zápas se musel líbit. Obě mužstva chtěla hrát aktivní a ofenzivní hokej, šance se střídaly na obou stranách. A to přitom kouč Slavie Vladimír Růžička o Linköpingu před zápasem prohlásil, že se od něj kdovíjaké představení kvůli důrazu na obranný systém nedá očekávat. Opak byl pravdou. „Bylo to velice kvalitní utkání. Lidem se muselo zajisté líbit,“ shodli se po zápase oba kouči.

Článek

Jedinou vadou na kráse tak byla tristní divácká návštěva. O víkendu v Praze dvojzápasem Tampy s Rangers odstartoval nový ročník kanadskoamerické NHL. Ve středu měli diváci možnost shlédnout premiéru Ligy mistrů. Kdo obě představení viděl, musel uznat, že evropská soutěž za tou americkou rozhodně nezaostávala. Ba naopak! „Vůbec jsem nevěděl, do čeho jdeme. Kvůli úzkému kluzišti jsem očekával bramboračku, víc zkažených přihrávek, ztracených puků. Bylo tomu ale naopak. Prostě moderní hokej. V mnoha směrech to byl lepší hokej než Tampa - Rangers,“ potvrdil český kouč Linköpingu Slavomír Lener.

„Takovéhle zápasy mohou Lize mistrů jedině prospět,“ prohlásil slávistický boss Vladimír Růžička. S jeho slovy plně souhlasil i Lener. „Pokud týmy v Lize mistrů pojmou zápasy tak, jak jsme to předvedli my se Slavií, soutěž bude jenom přínosem.“ K atraktivnímu hokeji přispěl i fakt, že Švédové nespoléhali jen na svou defenzivu, snažili se i o kreativitu v útočné činnosti. „Rozhodně to nebylo tak, jak se píše, že Švédi hrají hodně defenzivní hokej,“ tvrdil Lener.

Růžička: Takový zápas by si zasloužil nejméně 8000 lidí

Jedinou, ovšem pořádně černou, kaňkou tak byla nedůstojná divácká návštěva ve vysočanské O2 Areně. Utkání Ligy mistrů by si zajisté zasloužilo více diváků než 4107. „To je opravdu obrovská škoda. Ten hokej byl totiž o třídu lepší než ten, který můžeme vidět v extralize nebo u nás v Elitserien. Prostě hokej se vším všudy,“ souhlasil český kouč Seveřanů.

„Nevím, co k tomu říct. Takovýhle zápas by si zasloužil minimálně osm tisíc lidí, aby byl zaplněný alespoň ten spodní prstenec,“ přidal se Růžička. Přesto neopomněl vyzdvihnout úsilí slávistických příznivců, kteří do haly dorazili. Svým neúnavným povzbuzováním alespoň částečně dojem vylepšili. „Já si i tak myslím, že hlavně náš kotel vytvořil možná lepší atmosféru, než kterou jsem tu viděl při zápasech Tampy s Rangers,“ pochválil Růžička domácí fanklub.

Již úvodní minuty duelu napověděly, že zápas bude mít velkou kvalitu. Zpočátku se o to postarali zejména hosté, kteří přežili dvojnásobné oslabení a následně šli i do vedení. „Slavii jsme dostali pod tlak, měli jsme i další šance. Bohužel jsme je nevyužili. Ten druhý gól jsme přidat měli,“ mrzelo Lenera. Stejný názor měl i Růžička. „Soupeř nás hodně přehrával v našem obranném pásmu. Velký obrat nastal v momentu, kdy se nám podařilo vyrovnat na 1:1. Ve druhé třetině jsme pak Linköping přehrávali.“

Lener: O postupu rozhodnou zápasy s Curychem

Hlavními tahouny švédského týmu byli čeští legionáři Hlinka s Hlaváčem. Zejména první jmenovaný byl hodně vidět, pro své spoluhráče připravil dvě branky. „Rád bych ale viděl, aby hráči, kteří s Jardou Hlinkou hrají v lajně, chodili více do gólu, protože Jarda umí připravit šanci z kterékoliv pozice,“ postrádal Lener více kvality i od zbytku týmu. Obě česká esa přitom dal do jedné formace až před závěrečnou třetinou. „Zpočátku spolu nehráli, na třetí třetinu jsem je ale dal dohromady. Celý zápas měli chuť a sílu, v závěru mužstvo táhli,“ vysvětloval kouč svůj tah.

Linköping tak i přes kvalitní partii odjíždí domů s prázdnou. Slavomír Lener z toho žádnou tragédii nedělá. Klíčové podle něj budou souboje s třetím týmem skupiny D, švýcarským Curychem. „Jeli jsme sem pro bod a byli jsme mu velmi blízko. I přesto, že jsme ukázali kvalitu, se to bohužel nepodařilo. Máme ale před sebou ještě tři zápasy a Slavii bychom porážku rádi vrátili. Rozhodovat bude, jak my a Slavia zvládneme zápasy s Curychem.“ zakončil Lener.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.