Hlavní obsah

Pro Mikesku začíná po zranění ruky sezóna nanovo

Český útočník Michal Mikeska už se nemůže dočkat, až znovu naskočí do soutěžního zápasu v dresu Ufy. Pohoda, kterou cítil na začátku Kontinentální hokejové ligy po letní tréninkové dřině, vzala rychle za své. Po devíti utkáních následovala kvůli zranění ruky sedmitýdenní vynucená pauza. Nyní je Mikeska připraven poprat se o místo v sestavě a nechybí ve výpravě bohatého ruského klubu k utkání Ligy mistrů v Českých Budějovicích.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Michal Mikeska

Článek

Na bývalé ofenzivní opoře Pardubic je znát, jak ji zranění zkraje sezony mrzí. "Cítil jsem se docela v pohodě. Po tom člověk 14 dní nic nedělá, než to k sobě malinko přijde, abych mohl třeba šlapat kolo. Je to sedm týdnů, takže v podstatě začínám znova a jsem na to zvědavý. Asi to bude zpočátku trápení," řekl Mikeska v rozhovoru s novináři.

Zranění utrpěl typickým hokejovým způsobem. "Střílel jsem, dostal sekeru přes rukavici a padla tam, kde nebyl chránič. Měl jsem zlomenou záprstní kůstku, ale už trénuju dostatečně dlouho, s hokejkou naplno přes dva týdny," uvedl Mikeska.

Fyzicky se již cítí dobře. "Ale dlouho jsem bruslil jen dokolečka bez hokejky a zápas je něco jiného. Sedm týdnů jsem se žádného nezúčastnil, tak jsem na to zvědavý. Pro mě je příjemný, že už můžu hrát, protože skoro dva měsíce je fakt dlouho," řekl Mikeska. Ufě se v KHL a Lize mistrů i bez nejlepšího nahrávače posledního play off, v němž klub dobyl ruský titul, vcelku dařilo. "V podstatě neprohrávali, tak bych nerad přišel do sestavy, aby se prohrálo, to by nebylo příjemný."

Při odjezdu spoluhráčů Leoše Čermáka s Miroslavem Blaťákem na turnaj Karjala s českou reprezentací si smutek, že nemohl jet s nimi, nepřipouštěl. "Abych řekl pravdu, tak jsem na to ani tak moc nemyslel. Spíš mě štvalo, že klub vyhrává, daří se, je v tom taková ta pohodička a já tam někde šlapu na kole a trápím se," líčil Mikeska. Je mu jasné, že nebude snadné naskočit zpět do rozjetého týmu. "Bude to těžké. Ten tým je silnej a na každém místě je opravdu konkurence. Nějaké pomalé rozjížděný se tam nepromíjí. Člověk musí naskočit a šlapat."

Za každou chybu se pyká

V Ufě cítí hráči tlak na své výkony o to více. "Je to tam stejné jako v minulé sezóně. Za jakéhokoliv stavu, ať je to třeba o čtyři góly, se každá chyba počítá a za každou chybu pykáš," potvrdil Mikeska. "Já hrál celou kariéru v Pardubicích, tam ten tlak byl taky, ale v té době tam byli jiní hráči, kteří byli špičkoví, takže ten tlak byl asi víc na nich," dodal dvaatřicetiletý útočník.

Zmíněný tlak na hvězdný tým však přináší své výsledky. O Ufě se hovoří jako o jednom z nejlepších mužstev v Evropě, možná i úplně nejlepším. "Zatím tomu všechno nasvědčuje. Liga mistrů je ideální pro to srovnání. Přestože jde o jeden nebo dva vzájemné zápasy, tak to něco napoví. Potvrzujeme kvalitu, která by tam měla být," prohlásil Mikeska.

V Ufě má smlouvu do konce sezony, již před jejím uzavřením však zvažoval i možnost návratu. Nad plány do budoucna nyní nepřemýšlí. "Opravdu nevím a neřeším to. Pro mě teď vlastně začíná sezona a ještě je hodně brzy," uvedl Mikeska.

Reklama