Hlavní obsah

Po Škodě tlačí na odebrání MS v hokeji Bělorusku další sponzor

Düsseldorf

Německá společnost na výrobu motorových olejů Liqui Moly se připojila k automobilce Škoda Auto a oznámila, že nebude sponzorovat letošní hokejové mistrovství světa, pokud se bude hrát v Bělorusku. Opět tím zesílil tlak na Mezinárodní hokejovou federaci IIHF, která by měla v nejbližších dnech rozhodnout, zda se šampionát v zemi navzdory kritice organizací na ochranu lidských práv uskuteční.

Foto: Nikolai Petrov/belta, Reuters

Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel.

Článek

MS má hostit běloruská metropole Minsk společně s lotyšským hlavním městem Rigou od 21. května do 6. června. V Bělorusku ale od loňského úspěchu Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách, které byly podle opozice zmanipulované, pokračují masové protesty. Lukašenkův autokratický režim demonstrace podle kritiků násilně potlačuje.

"Současná situace v Bělorusku stejně jako vládní politika, postup proti demonstrantům a očividné porušování lidských práv v Bělorusku je v ostrém rozporu s přesvědčením a hodnotami Liqui Moly," uvedla společnost v oficiálním prohlášení.

Stejný postoj zaujala už v sobotu automobilka Škoda Auto. Její partnerství s mistrovstvím světa přitom trvá od roku 1993 a Škoda je hlavním sponzorem šampionátu. Se šampionátem v Minsku nesouhlasí ani další ze sponzorů MS Nivea.

Prezident IIHF René Fasel po nedávné návštěvě Minsku uvedl, že federace má vážné obavy o schopnost Běloruska šampionát společně s Lotyšskem uspořádat. Přiznal také, že IIHF dostala nabídku na převzetí turnaje od Dánska a sama vede jednání se Slovenskem. V rozhovoru pro agenturu AP Fasel uvedl, že rozhodnutí musí padnout nejpozději do konce ledna.

Federace se kvůli porušování lidských práv v Bělorusku ocitla pod tlakem některých zemí, jež ji vyzývají, aby Minsku pořadatelství odebrala. Také lotyšští představitelé už loni na podzim uvedli, že vzhledem k situaci v Bělorusku si spolupořadatelství s Minskem neumějí představit.

Reklama

Související témata: