Hlavní obsah

Norsko - Itálie 4:1Hokejisté Norska na MS porazili Itálii 4:1, Trettenes dal hattrick

Riga/Praha

Hokejisté Norska porazili na mistrovství světa v Rize Itálii 4:1 a připsali si první výhru ve skupině B. Hattrickem se na výhře favorita podílel útočník Mathias Trettenes, dvě branky dali Norové v početních výhodách.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Rozhodčí se snaží rozdělit Nora Matse Rosseliho Olsena (vlevo) a Itala Stefana Giliatiho

Článek

"Trettenes hrál dnes velmi dobře. Dařilo se mu i v přípravných zápasech, takže jsem rád, že ho vidím opět hrát takhle," ocenil výkon sedmadvacetiletého útočníka trenér Petter Thoresen. Trettenes dnes vyrovnal svou dosavadní bilanci na MS, v 32 zápasech na předešlých pěti turnajích skóroval také třikrát.

Souboj týmů, které do turnaje vstoupily porážkou, začal lépe pro Nory. V úvodu sice nevyužili přesilovou hru, v 11. minutě se ale po rychlém protiútoku prosadil Trettenes. Další gól mohl přidat Röymark, italský brankář Fazio byl ale připravený.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Hokejisté Norska slaví hattrick spoluhráče Trettenese

Ve druhé třetině si Norové i díky přesilovým hrám vytvořili výraznou střeleckou převahu a prosadili se i gólově. Fauly Giliatiho potrestal nejprve Rosseli Olsen a poté i Trettenes. Fazio si vedle dvou inkasovaných branek připsal 21 úspěšných zákroků, zatímco jeho protějšek Haukeland čelil jen třem střelám.

Hned na začátku třetí části zkompletoval Trettenes hattrick, poté co tečoval Lesundovu střelu po vyhraném vhazování.

Italové mohli snížit ve své první přesilové hře v zápase, Haukeland ale kapituloval až v 52. minutě při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Norský gólman neudržel střelu od modré čáry a Frank puk pohotově dorazil za brankovou čáru.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina B (Arena Riga):
Norsko - Itálie 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Trettenes (Olden, Lesund), 26. Rosseli Olsen (K.A. Olimb, Espeland), 37. Trettenes (Olden, Lindström), 41. Trettenes (Lesund, Lindström) - 52. Frank (Andergassen, Marchetti). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Björk - Lundgren, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 1:4, navíc Giliati (Itálie) 10 min. Využití: 2:0. Bez diváků.
Sestavy:
Norsko: Haukeland - Holm, Holös, Lesund, Espeland, Kaasastul, Krogdahl, Ostby - Pettersen, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Olden, Trettenes, Lindström - Haga, M. Olimb, Valkvae Olsen - Röymark, Brekke Henriksen, Kristiansen - Solem. Trenér: Petter Thoresen.
Itálie: Fazio - Spornberger, Glira, Casetti, Pietroniro, Marchetti, Miglioranzi, Soracreppa, Gios - Frank, Petan, Frigo - Giliati, Pitschieler, Hochkofler - Miceli, Bardaro, Magnabosco - Deluca, Andergassen, Galimberti. Trenér: Giorgio De Bettin.

Reklama

Související témata: