Hlavní obsah

Slováci odmítli popravit Švédy. Finové zdolali Lotyše v prodloužení a Kanada živí naději na postup

Riga
Aktualizováno

Hokejisté Švédska a Slovenska proti sobě stáli v sobotním šlágru na mistrovství světa v Rize. Slováci v něm tasili nečekaný trumf v podobě gólmana Adama Húsky, který ještě nikdy mezistátní zápas nechytal. Seveřané vyhráli 3:1 a stále živí šance na postup. Výsledek očekávaného duelu skupiny A zajímal také českou reprezentaci, která se chystá na pondělní duel s Dány. Duel Běloruska se Švýcarskem dopadl jednoznačně ve prospěch Švýcarů, kteří zvítězili 6:0. Kanada rozstřílela Itálii. Finové v dramatické bitvě s Lotyši dvakrát vedli, ale zápas muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém se prosadil Lundell a tak se nakonec přeci jen mohli radovat z vítězství 3:2.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Slovenský brankář Adam Húska inkasuje gól od Švéda Marcuse Sörensena.

Článek
Fotogalerie

Švýcaři nedovolili Bělorusům ani čestný zásah a rozstříleli je poměrem 6:0. Oba běloruští gólmani schytali shodně po třech brankách. Švýcarsko má po výhře takřka jistý postup do čtvrtfinále.

Klíčový pro vývoj skupiny A byl duel Slovenska se Švédskem. Zatímco Slováci potřebovali k postupové jistotě už jen krůček, Seveřané měli nůž na krku. V zápase prohrávali 0:1, ale nakonec jej dokázali překlopit na svou stranu a radují se z vítězství 3:1.

Kanada byla proti Itálii jasným favoritem a svou roli také splnila. Rozhodla prakticky už čtyřmi góly v první třetině a hnala gólmana Fazia z branky. Italům se v polovině zápasu podařilo snížit na 1:4, ale pak už zase dominovali hráči javorového listu. Přidali další tři branky a nakonec zvítězili 7:1.

Domácí Lotyšsko hrálo o postup, ale lídra skupiny B Finsko i přes houževnatý výkon neporazilo. Dvakrát sice zvládlo vyrovnat a dotáhlo zápas až do prodloužení, ale v něm mu konečný zásah zasadil Lundell. Lotyši mají i přes porážku ještě naději, obě jejich branky vstřelil útočník Martinš Dzierkals.

Mistrovství světa v hokeji
Skupina A:
Bělorusko - Švýcarsko 0:6
Branky a nahrávky: 1. Bertschy (Herzog, Scherwey), 19. Vermin (Meier), 22. Andrighetto (Vermin), 33. Hofmann (Corvi), 53. Vermin (Meier), 58. Herzog (Hischier).
Švédsko - Slovensko 3:1
Branky: 31. Sörensen (Friberg), 52. Olofsson (Tömmernes), 60. Lundeström (Hållander) - 20. Cehlárik
Skupina B:
Itálie - Kanada 1:7
Branky a nahrávky: 31. Miceli (Pitschieler) - 3. Perfetti (Schneider, Foudy), 9. Mangiapane (Connor Brown, Henrique), 12. Stecher (Anderson-Dolan), 12. Henrique (Mangiapane), 35. Mangiapane (Connor Brown, Ferraro), 38. Comtois (Mangiapane, Connor Brown), 56. Pirri (Connor Brown, Henrique).
Finsko - Lotyšsko 3:2 v prodl.
Branky a nahrávky: 4. Mäenalanen (Anttila, Tiivola), 36. Pakarinen (Pokka, Innala), 65. Lundell (Määttä) - 19. Dzierkals, 54. Dzierkals (Darzinš, Sotnieks).

Reklama