Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:0Je konec! Bezzubí Češi nenašli recept na Finy a čekání na medaili z MS se opět protahuje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Innala 1 : 0
Záznam online reportáže

Riga/Praha
Aktualizováno

Čekání na medaili z mistrovství světa se opět protahuje. Česká hokejová reprezentace končí na šampionátu v Rize ve čtvrtfinále, v němž svěřenci trenéra Filipa Pešána vyšli střelecky naprázdno proti Finsku, kterému podlehli 0:1. Národní tým v lotyšské metropoli porazil ze „silné sedmičky“ jen Švédy. Poslední cenným kovem z MS tak zůstává bronz z roku 2012.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Finové se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Do české sestavy se nevešli obránce Moravčík s útočníky Sekáčem, Blümelem a překvapivě i Michaelem Špačkem, kteří tak klíčový zápas turnaje sledovali jen z tribuny. Pešánovi svěřenci nezačali vůbec špatně, dobře bruslili a napadali, a v úvodu byli jednoznačně nebezpečnější. Zejména šance Šuláka ze čtvrté minuty po gólu volala, soupeře ale podržel brankář Olkinuora.

Od poloviny první třetiny se však obraz hry vyrovnal a Finové těžili i z výborných vhazování, v nichž měli jednoznačně navrch. Na konci úvodní dvacetiminutovky se v nadějné příležitosti po pasu Kováře zjevil sám před brankáře Klok, ale trefil jen jeho vyrážečku. Následně navíc český mistr finské ligy hasil svou chybnou rozehrávku faulem a tým Soumi hrál první přesilovku zápasu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Arttu Ruotsalainen z Finska (22) a Matěj Stránský z ČR (44).

Po její půlminutě se radoval z gólu Pakarinena, ovšem předčasně. Zámořští sudí totiž po takřka desetiminutové konzultaci s kolegy u videa zjistili, že puk po zákroku Hrubce a odrazu do tyče nepřešel brankovou čáru, takže se od druhé části hry pokračovalo za stavu 0:0.

Hrubcovi pomohla tyčka

Zkraje prostřední třetiny stálo při Hrubcovi štěstí, když Ohtamaa svou dělovkou trefil spojnici tyčí. Ve 33. minutě se už ale mužstvo Suomi dočkalo. Hronek se po vyhraném buly v obranném pásmu nechal lehce obrat o puk, ránu Pakarinena Hrubec vyrazil jen k Innalovi, jenž dorážkou po ledě otevřel skóre.

Byla to voda na finskou až strojově přesnou a dokonalou obranu, na kterou se od této chvíle mohli ještě víc soustředit a Čechům dělal jen přechod do útočného pásma značný problém. A nepomohla ani jejich první přesilovku na přelomu druhé a třetí třetiny, v níž Olkinuora nemusel vytáhnou žádný náročnější zákrok.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dominik Kubalík z ČR a Atte Ohtamaa a brankář Jussi Olkinuora z Finska.

Češi ve třetí třetině zlepšili forčeking, čímž přeci jen nutili svého soka k chybám a trávili mnohem více času před Olkinuorou než v předešlém průběhu utkání. Ovšem k šancím to stejně nevedlo...

V čase 57:44 si Pešán vyžádal oddechový čas, po němž zůstal Hrubec na střídačce a Češi šli na led se šesti bruslaři. 62 vteřin před koncem základní hrací doby pálil z otočky kapitán Kovář, ale jen do připraveného Olkinuory. finský brankář se pak vyznamenal ještě dvakrát, proti Zadinovi a zejména Kubalíkovi. Víc už Češi nestihli a s turnajem se loučí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Čtvrtfinále (Arena Riga):
ČR - Finsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávky: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:1, navíc Pakarinen (Finsko) 10 min. Bez využití.
ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, Chytil, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenéři: Jukka Jalonen, Kari Lehtonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin
Rusko - Kanada 1:2 PP
USA - Slovensko 6:1
Švýcarsko - Německo 2:3 SN
Sobotní semifinále
13:15 USA - Kanada
17:15 Finsko - Německo
Kdo se podle vás stane mistrem světa?
Finsko
30,9 %
Německo
9,6 %
USA
42,3 %
Kanada
17,2 %
Celkem hlasovalo 4176 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.