Hlavní obsah

Nechutné! viní v Rusku za konec sborné na MS Čechy a Švédy

Moskva/Praha

Pod obrovskou kritikou ruských médií se ocitla hokejová sborná, která na světovém šampionátu v Rize vypadla už ve čtvrtfinále s pozdějšími mistry světa Kanaďany, a čekání na zlatou medaili z MS protáhla už na sedm let. Ruský tisk píše o krizi tamního hokeje, najdou se však i tací, kteří příčiny konce už před branami semifinále vidí v něčem jiném. Tedy spíš v někom jiném.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Nazarov.

Článek

Květen 2011... Už deset let uplynulo od doby, kdy Rusové na některé z velkých akcí porazili Kanadu. Tehdy ji zdolali ve čtvrtfinále MS v Bratislavě, kde ale nakonec stejně skončili bez zisku cenného kovu.

Následovalo pět proher, ta poslední před necelým týdnem ve čtvrtfinále šampionátu v Rize. A zatímco média se trefují zejména do kouče Valerije Bragina, bývalý ruský útočník a později trenér Andrej Nazarov viní z krachu sborné rozhodčí, kteří řídili její zápas s Kanadou.

„Utkání jsem si znovu, teď už s čistou myslí, zhodnotil. A už bez emocí, jako profesionál, můžu říct, že ze strany rozhodčích to nebylo pouze pochybné, ale nechutné," uvedl pro server championat.com sedmačtyřicetiletý Nazarov, jenž coby hráč má na svém kontě 571 zápasů v NHL a v pozici trenéra vedl v KHL sedm týmů včetně Petrohradu a na reprezentační úrovni Kazachstán.

Řádící trenér hokejistů Astany Andrej Nazarov

Ale stál i na střídačce Čechova v KHL v době, kdy mužstvo tvořili záludní bijci, kteří si hokejové zápasy pletli s ringem či oktagonem. Za přihlížení Nazarova, jenž na střídačce Viťazu tu třeba napadl hokejkou fanoušky, jindy měl zase konflikty se sudími, po nichž klidně i házel láhve.

A emoce nedokázal udržet ani mimo hokejové stadiony, kde si ve svých vyjádřeních, často velmi kontroverzních, nebral servítky. Jedno takové přidal i nyní v souvislosti se čtvrtfinálovým zápasem v Rize mezi Ruskem a Kanadou.

Nazarovův incident s fanoušky Minsku z roku 2011

Podle Nazarova jej hrubě ovlivnili švédští hlavní rozhodčí Björk s Nordem a čeští čároví Daniel Hynek s Jiřím Ondráčkem.

„Jak se Švédové mohli dostat do našeho čtvrtfinále? Je jasné, že byli odhodláni pomstít se Rusku za hanebný odchod jejich národního týmu," přišel Nazarov s teorií, že švédští arbitři se měli mstít za neúspěch národního týmu Tre Kronor, který senzačně skončil už ve skupině.

Zaútočil však i na Hynka s Ondráčkem. „Podívejte se, jak fungovali rozhodčí z jiné „přátelské" země - České republiky. Když naši muži bojovali proti kanadským neslušňákům, byli čároví arbitři připraveni zasáhnout v potyčce na stranu Javorových listů," uvedl Nazarov a zašel dokonce tak daleko, že v souvislosti s výkonem českých mužů v pruhovaném připomenul výbušnou kauzu Vrbětice.

„Češi zjevně celý zápas snili o tom, že Petrov a Boširov vyjíždějí na led v ruských dresech a naši kluci se nesnaží o útok na kanadskou bránu, ale o další muniční sklad," zmínil Nazarov údajné ruské špiony, kteří se před osmi lety měli v České republice v souvislosti s vrbětickou aférou prokazovat jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov.

Reklama