Hlavní obsah

Nemocný Gulaš přišel o šanci na MS. Proti Kanadě nastoupí Francouz i Furch

Praha
Aktualizováno

Jeho zdravotní stav se nezlepšil a právě kvůli přetrvávající nemoci nakonec hokejový útočník Milan Gulaš vypadl z boje o nominaci pro mistrovství světa v Rusku. Trenér Vladimír Vůjtek tak má aktuálně v kádru 29 hráčů a po úterní generálce na šampionát s Kanadou vyškrtne ještě jednoho obránce a útočníka, kteří s týmem do Moskvy neodletí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Jaroslav Špaček a útočník Milan Gulaš při tréninku hokejové reprezentace.

Článek

„Milan Gulaš to zdravotně nedá a z nominace vypadává," potvrdil po pondělním tréninku v pražské O2 areně asistent trenéra Josef Jandač. Třicetiletý forvard švédského Färjestadu se kvůli teplotě omluvil už před nedělním srazem v Praze. Gulaš se tak velké mezinárodní akce opět nedočká. Při MS 2010 a 2014 byl členem širšího kádru národního týmu, se kterým odcestoval i do dějiště turnajů, na soupisku ale zapsán nebyl.

Stejný osud jako Gulaše potká po úterním utkání ještě jednoho beka a jednoho forvarda. „Počkáme ještě na zápas s Kanadou a po něm se definitivně rozhodneme. Potřebujeme hráče na dané posty nebo univerzály, kteří můžou případně naskočit na více pozicích," prohlásil Jandač.

Proti silnému výběru Kanady se v české brance protočí dva gólmani. „První půlku zápasu odchytá Pavel Francouz, tu druhou Dominik Furch," oznámil Jandač, který ovšem nechtěl prozradit, kdo bude gólmanskou jedničkou na šampionátu v Moskvě.

Sestava české reprezentace proti Kanadě:
Francouz (Furch) - Jeřábek, Jordán, Šimek, M. Doudera, T. Voráček, Kundrátek, Zámorský, Polášek - Pastrňák, Plekanec, D. Kubalík - Řepík, Filippi, Sekáč - Vincour, Koukal, Zaťovič - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna

„Jsou to vyrovnaní brankáři a budeme mezi nimi volit i v závislosti na soupeři. Na první dva zápasy už máme představu, nejdřív se ji ale dozvědí brankáři. Nerad dopředu říkám, jakou máme volbu, protože pak se to v zápase může změnit. Vezměte si loňské mistrovství světa, kdy začínal jako jednička Salák, a po druhém zápase už se v bráně neobjevil. Chceme v tom být rozumnější. Počítáme s tím, že si zachytají oba," řekl Jandač.

Oproti pátečnímu zápasu ve Znojmě proti Švédům dojde v sestavě na Kanadu k několika změnám. „Některým klukům chceme dát prostor, jiným zase dodat odpočinek před prvním zápasem na mistrovství světa. Program je hrozně náročný, za první čtyři dny mistrovství odehrajeme tři zápasy. Proto chceme tíhu rozložit do celého mužstva," vysvětluje Jandač, proč proti výběru Javorového listu nenastoupí obránci Kempný s Kolářem a útočníci Červenka, Jan Kovář, Birner a Kašpar. Červenkovo místo v prvním útoku připadne Dominiku Kubalíkovi.

„Na zápas se těšíme, stejně jako diváci, a chceme předvést dobrý výkon. Ale samozřejmě to bereme jako přípravu, stejně jako soupeř. Ale síla Kanady je velká, nemá cenu připomínat, jaké skvělé hráče má. Kanada má prostě zvuk," uzavírá Jandač před generálkou, kterou uvidí vyprodaná pražská O2 arena.

Den po zápase odletí česká reprezentace do Moskvy, kde v pátek vstoupí do MS zápasem s domácími Rusy. V dalších duelech základní skupiny narazí Vůjtkův výběr postupně na Lotyšsko, Švédsko, Norsko, Kazachstán, Dánsko a Švýcarsko.

Měl by být brankářskou jedničkou na MS Dominik Furch, nebo Pavel Francouz?
Dominik Furch
9,3 %
Pavel Francouz
90,7 %
Celkem hlasovalo 4967 čtenářů.

Reklama

Související témata: