Hlavní obsah

Bylo by dobré, kdyby McDavid dostal meltu, říká Šimek před zápasem s Kanadou

Praha

Vyšvihl se mezi pilíře obrany národního týmu a dnes si 23letý Radim Šimek přidá do hokejového životopisu i vystoupení proti hvězdami prošpikovanému výběru Kanady.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Radim Šimek v dresu národního týmu.

Článek

Jak se těšíte na generálku před mistrovstvím světa?

V kariéře jsem proti tak dobrému týmu ještě nehrál, na úrovni dospělých to bude moje první setkání se zámořským hokejem. Máme se nač těšit. Pamatuju, jak Kanaďané loni v Praze při finále šampionátu rozebrali Rusko. Člověk proti nim zjistí, jak na tom vlastně je a na čem musí hodně zapracovat, ale zase z nich nechci dělat bohy. Jsou to lidé jako my.

Měl jste jako malý kluk v zámoří nějaký vzor?

Sice jsem sbíral kartičky, oblíbenou hvězdu jsem ale mezi Kanaďany neměl. Teď docela sleduju Subbana z Montrealu, to je pořádný řízek. Hodně se mi líbí jeho hra a musím ještě hodně papat polívčičku, abych se s ním mohl srovnávat.

Kdo z aktuální kanadské soupisky vás nejvíc zaujal?

Hall a Duchene, to budou jejich hlavní pušky. Ale mě nejvíc zaujala jednička posledního draftu McDavid. Je neuvěřitelné, jak v devatenácti hraje. Říká se, že je nový Gretzky. Bylo by dobré, kdyby dostal u mantinelu meltu.

Jak by vypadala taková Šimkova melta?

Tak zahrát mu pořádně do těla, aby pocítil, že tam nějaký Šimek s ním v rohu byl. Spíš si ale dám bacha, aby mě tam někde nevykoupal. Bruslí totiž úžasně.

Minule se Švédy jste se dočkal premiérové reprezentační branky. Máte schovaný puk?

Hned jak jsem vylezl ze zimáku ve Znojmě, tak jsem ho dal rodičům, aby ho doma vystavili na poličku, kde mám všechny hokejové trofeje. Mojí hlavní činností na ledě má být bránění, ale rád podpořím i útok a ten gól byl rozhodně povzbuzením.

Jak to vypadá s vaší možností odejít do ciziny?

Další rok v Liberci by mi možná prospěl, ale kdyby přišla opravdu dobrá nabídka z ciziny, tak bych ji asi vzal. S agentem jsme zaznamenali něco z Ruska, něco se řeší i v Americe, ale dohodli jsme se, že to rozsekneme až po mistrovství, abych měl teď čistou hlavu.

Šampionát začne už v pátek. Máte myšlenky jen na hokej, nebo jste stihl i relaxovat?

Máme chatu blízko Lysé přímo u Labe, tak jsem tam v sobotu, kdy bylo poslední volno, dobíjel baterky a u toho zašel na ryby.

Braly?

Moc ne. Chytil jsem nějaké cejny, ale kapra žádného. Táta byl úspěšnější, posílal hned fotky, já jsem proti němu ještě amatér.

Porazí čeští hokejisté v úterní generálce na MS Kanadu?
Ano
54,5 %
Ne
45,5 %
Celkem hlasovalo 10595 čtenářů.

Reklama