Hlavní obsah

Mohli jsme si zvednout sebevědomí, ale lepší prohrát s top soupeřem, říká Furch

Jan ŠkvorSport.cz

Do branky nastoupil v polovině utkání, když podle předem ujednané domluvy vystřídal Pavla Francouze. Gólman české hokejové reprezentace Dominik Furch si v generálce na světový šampionát v Rusku připsal proti Kanadě sedm úspěšných zákroků, nestačil jen ránu vycházející hvězdy NHL Connora McDavida. „Byl to pěkný zápas, vytvořili jsme si i nějaké šance, ale nepodařilo se nám je proměnit. Výsledek 0:3 trošku mrzí,“ litoval šestadvacetiletý brankář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanadský útočník Connor MCDavid překonává českého brankáře Dominika Furcha během přípravného utkání v pražské O2 areně.

Článek

Nastoupit do rozjetého zápasu gólmani moc v lásce nemají. A Furch není výjimkou. „Úplně nejlepší to není. Domluvil jsem se s trenéry, že na druhou třetinu ani nepůjdu na střídačku. V klidu jsem se protáhl a rozcvičil," popisoval gólman Omsku, jak se s nezvyklou úlohou vypořádával.

„Ale na ledě jsem se uklidnil až po konci druhé třetiny, když se mi ji podařilo dochytat bez gólu. Kanada až tolik nestřílela, ale když už si vypracovala šanci, byla nebezpečná," věděl Furch, jehož potěšil potlesk fanoušků ve vyprodané O2 aréně, kteří mu ve třetí třetině aplaudovali po zlikvidování několika tutovek výběru Javorového listu při přesilové hře. „Bylo to moc příjemný, zvlášť když byla hala vyprodaná," řekl Furch.

Během první třetiny si aspoň mohl ze střídačky kanadské hvězdy z NHL nastudovat. „Jenže na McDavida jsem třeba koukal, on pak ale stejně ujel a dal mi gól. Ani jsem nevěděl, že na mě jede zrovna on. Trošku si nechal puk za sebou a já mu ho chtěl vypíchnout. Možná si na to schválně počkal, a jak jsem šel vyrážečkou dolů, vystřelil puk nad ní. Je to vycházející hvězda, má šikovné ruce," chválil Furch devatenáctiletého útočníka Edmontonu a jedničku loňského draftu NHL.

Pastrňák: Neodehráli jsme špatný zápas

I přes prohru 0:3 se český gólman snažil najít pozitiva. „Hráli jsme proti jednomu z nejlepších mužstev na světě. Kanada je vždycky silná, i kdyby jí mistrovství odřeklo iks hráčů, pořád dokáže poskládat tým, který bude schopný bojovat o první místo. Kdybychom hráli generálku se slabším soupeřem, mohli bychom si eventuálně zvednout sebevědomí. Ale je lepší třeba i prohrát s top soupeřem a zjistit své slabiny," je přesvědčený Furch.

„Proti tak kvalitnímu týmu jsme si vytvořili spoustu šancí a neodehráli jsme špatný zápas. Bohužel jsme ale nedali gól. Možná jsme se vystříleli naposledy proti Švédům, nevím. Ale i takové zápasy jsou. Myslím, že už jsme pak hráli moc křečovitě. I já vín, že nějaké chybičky v naší hře byly," soudil útočník David Pastrňák.

Myšlenky jeho i spoluhráčů se už upínají ke světovému šampionátu, který pro český tým začne v pátek v Moskvě soubojem s domácími Rusy. „Naše hlavy už směřují k tomu, abychom byli na mistrovství připraveni. Musíme se dát dohromady, hodit Kanadu za hlavu, abychom proti Rusku začali výhrou. Je to jen otázka času, kdy nám to tam zase začne padat. Doufejme, že hned v pátek," přeje si forvard Bostonu.

Reklama