Hlavní obsah

Jedeme na šampionát v pozici, že nejsme favorit, přiznal Vůjtek při odletu hokejistů

Praha
Aktualizováno

S pokorou odlétali čeští hokejisté do dějiště mistrovství světa. Ve středu po deváté hodině vyrazil z ruzyňského Terminalu 3 speciál s národním týmem do Moskvy. Na palubě letadla bylo všech 27 nominovaných hráčů, na soupisku pro MS jich ale může být zapsáno jen pětadvacet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace (zleva) David Pastrňák, Roman Červenka a Tomáš Plekanec během odletu na MS do Moskvy.

Článek
Fotogalerie

Pouhých třináct hodin po prohrané generálce se reprezentanti vydali na šampionát, který se po devíti letech vrací do Ruska. Český tým bude hrát svou základní skupinu v moskevském Ledovém paláci.

„Jedeme tam v pozici, že nejsme favorit. Chtěli bychom ale favority potrápit a překvapit. Mužstvo má velkou vůli něco dokázat. Je ale otázka, jak na tom budeme po stránce hokejového umění," přiznal trenér Vladimír Vůjtek, jenž v průběhu turnaje oslaví 69. narozeniny.

„Český hokej má pořád na medaile"

Přáním fanoušků by jistě bylo ukončit dlouhé čekání na medaili z vrcholné akce, naposledy to byl bronz z MS 2012. V minulých dvou letech národní tým sice na šampionátu vždy postoupil do semifinále, poslední dva zápasy na turnaji pak ale prohrál, aniž by vstřelil gól.

„Český hokej má pořád na to, aby jezdil pro medaile. Uděláme vše pro to, abychom po delší době po nějaké sáhli. Všichni takovou touhu v sobě někde máme," uvedl kapitán Tomáš Plekanec, jenž odjel na deváté MS za posledních jedenáct let.

Naopak šestnáct z nominovaných má šanci na premiéru na MS. „Na soupisku pro první utkání, které sehrajeme v pátek proti domácím Rusům, zapíšeme dva brankáře, sedm obránců a třináct útočníků. O konkrétních jménech se budeme teprve bavit, ale chceme mít nějakou rezervu a kluky dopisovat postupně," prohlásil Vůjtek, jenž má ve výběru tři mistry světa z roku 2010 (Červenka, Kašpar a Koukal). Zkušenost se šampionáty má však pouze jedenáct hráčů.

Pastrňák nervozitu necítí

Jedním z nováčků je teprve devatenáctiletý útočník David Pastrňák z Bostonu, který by ale měl patřit mezi lídry mužstva. „Už jsem natěšený. Bude to moje první mistrovství a jsem rád, že už tam jedeme. Žádnou nervozitu zatím necítím. Uvidíme, jaké to bude v pátek, ale zatím se jen těším," řekl Pastrňák, který letos startoval již na MS hráčů do 20 let.

Český tým měl původně odletět do Ruska společně s kanadským výběrem, nakonec však obě výpravy cestovaly samostatně. Obhájci zlatých medailí odletěli až o hodinu a půl později, jejich cílovou destinací byl Petrohrad.

Česká reprezentace si v Ledovém paláci, kde se v prosinci radovala z vítězství v turnaji Channel 1 Cup, zatrénuje poprvé ve středu večer. Už nyní má ale potvrzené, že mu zůstane i stejná kabina. Národní tým vstoupí do turnaje v pátek v 19.15 h našeho času utkáním proti domácím, v sobotu nastoupí ve stejný čas proti Lotyšsku. V dalších zápasech skupiny je čekají Švédsko, Norsko, Kazachstán, Dánsko a Švýcarsko.

Porazí čeští hokejisté v pátečním úvodním vystoupení na MS domácí tým Ruska?
Ano
52,8 %
Ne
47,2 %
Celkem hlasovalo 15174 čtenářů.

Reklama

Související témata: