Hlavní obsah

USA - Kanada 1:5Kanaďané na úvod MS deklasovali Spojené státy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Maroon 1 : 0
6. Gallagher 1 : 1
9. Gallagher 1 : 2
32. Duchene 1 : 3
46. Jenner 1 : 4
52. Marchand 1 : 5
Záznam online reportáže

Moskva/Petrohrad
Aktualizováno

Obhájci světového prvenství z Kanady zvítězili v úvodním zápase světového šampionátu v ledním hokeji nad Spojenými státy 5:1. Američané se sice dostali v první třetině do vedení, z toho se ale radovali jen půl minuty. Další góly už padaly jen do jejich sítě.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z branky, kterou vstřelili Spojeným státům.

Článek
Fotogalerie

Oba celky si hned v úvodu zápasu zkusily hru v početní výhodě, ale zatímco Kanaďané tu svou nevyužili, Jennera poslal z trestné lavice zpět do hry po minutě a čtvrt Maroon. Uběhlo však pouhých 31 vteřin a bylo vyrovnáno, když jedna z největších hvězd kanadského týmu Hall trefila skulinku pod Kinkaidovým betonem.

Následnou přesilovku Kanada nezužitkovala, ale v deváté minutě přidal její druhou trefu z kruhu pro vhazování Gallagher. Vyrovnat mohli Larkin a Vatrano, jenže Talbot byl připravený. Kinkaid na druhé straně vychytal Duchenea.

"Byl to pro nás dobrý start. Dáváme se dohromady jako tým a věřím, že v průběhu turnaje se budeme pořád zlepšovat," uvedl útočník Brendan Gallagher, který gólem oslavil dnešní čtyřiadvacetiny. "Je pěkné, že to takhle vyšlo," pochvaloval si Gallagher.

Ve 27. minutě dostala Kanada puk do branky potřetí, ale Hall byl v brankovišti podle sudích až příliš důrazný. Nedlouho poté, co se duel přehoupl do své druhé poloviny, si spravil chuť Duchene a zvýšil už na 3:1. Další góly do sítě Američanů mohli přidat Scheifele a Perry, který nevyužil toho, že před ním byla odkrytá branka.

Hendricks: Musíme zlepšit spoustu věcí

Pojistka tříbodového zisku ale přišla i tak brzy. Ve 46. minutě překvapil Kinkaida střelou z úhlu na bližší tyč Jenner, výsledek pak ještě vyšperkoval Marchand, jenž se prosadil v oslabení.

Američané mají o čem přemýšlet. "Musíme zlepšit spoustu věcí v obranném pásmu. Mockrát jsme selhali a nabídli soupeři až příliš příležitostí. Když pak narazíte na takový tým, který má zakončení na vysoké úrovni, tak vás za to potrestají," uvedl kapitán poražených Matt Hendricks.

Jeho tým čeká hned v sobotu večer souboj s Běloruskem. "Ještě je před námi hodně zápasů a je jedině dobře, že hrajeme hned zítra," řekl Hendricks.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):
USA - Kanada 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 5. Maroon (Connor, Warsofsky) - 6. Hall (Brassard, Perry), 9. Gallagher (O'Reilly), 32. Duchene (Ceci, Murray), 46. Jenner (O'Reilly), 52. Marchand (Duchene). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5236.
USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, McCabe, Skjei, Murphy, Warsofsky, Santini - Hinostroza, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Maroon - Hendricks, Fasching, Wood - Motte, Compher, Vatrano - Connor. Trenér: John Hynes.
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Hutton, Dumba, Matheson - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Stone, Scheifele, Domi - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Reklama

Související témata: