Hlavní obsah

Finsko - Bělorusko 6:2Finové o výhře rozhodli čtyřmi góly ve druhé třetině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Laine 1 : 0
33. Koivu 2 : 0
38. Stas 2 : 1
39. Laine 3 : 1
40. Granlund 4 : 1
43. Pihlström 5 : 1
48. Granlund 6 : 1
52. Kaljužnyj 6 : 2
Záznam online reportáže

Petrohrad
Aktualizováno

Hokejisté Finska vstoupili do mistrovství světa vysokou výhrou nad Běloruskem 6:2. Jeden z favoritů turnaje sice v první třetině nedokázal skórovat, ale druhou část ovládl 4:1. Shodně třemi body za dvě trefy a nahrávku přispěli k výhře útočníci Patrik Laine a Mikael Granlund.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Hokejisté Finska slaví vítězství nad Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

První příležitost ke skórování si trochu překvapivě vypracovali už v úvodních vteřinách Bělorusové, Platt v ní však Koskinena nepřekonal. V páté minutě zahrozili poprvé favorizovaní Finové, jenže Barkov v úniku proti Kovalovi rovněž neuspěl. Běloruský brankář se krátce před přestávkou blýskl i proti Hietanenovi.

Ve 22. minutě šli po krásné souhře Finové do vedení. Laine přenechal kotouč zadovkou Barkovovi, který se neunáhlil se střelou, místo ní Lainemu puk vrátil a tomu stačilo trefit prázdnou branku. Barkov zahrozil i dvakrát v polovině utkání, ale o navýšení náskoku se postaral až chvilku poté Koivu.

"Je to pro nás důležité vítězství. První deset minut se nám nepovedlo, tam jsme se hledali, ale pak jsme začali důvěřovat jeden druhému. Díky tomu jsme pak odehráli dobrý zápas a dali také dost gólů," uvedl Barkov, spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy.

Jalonen ocenil výkon v druhé třetině

V 38. minutě nakrátko vykolejil Finy z jejich narůstající pohody Stas, když zakončil svůj únik v oslabení gólem, ale na trestnou lavici po chvilce usedl ještě Korobov a Finové nekompromisně trestali. Jen 41 vteřin po inkasovaném gólu měli dvoubrankové vedení zpět díky Laineho zásahu a klasickou přesilovku pak využil ještě Granlund.

"Druhá třetina byla klíčová, konečně jsme tam začali hrát jako tým," uvedl kouč vítězů Kari Jalonen, jenž v minulosti stál i na střídačce Lva Praha v Kontinentální lize.

"Ve druhé části jsme byli takoví mdlí. A začínali jsme faulovat, což byl pak náš konec. Mají v sestavě hned několik opravdu šikovných hráčů a pro naši formaci na oslabení to bylo hodně těžké," uvedl běloruský útočník Charles Linglet.

V nástupu do třetího dějství zvýšil Pihlström a po Granlundově druhém zásahu z dorážky to ve 48. minutě bylo už 6:1. Kaljužnyj jen snížil.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):
Finsko - Bělorusko 6:2 (0:0, 4:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 22. Laine (Barkov), 33. M. Koivu (Mikael Granlund, Lindell), 39. Laine (M. Koivu, J. Jokinen), 40. Mikael Granlund (Laine, Barkov), 43. Pihlström, 48. Mikael Granlund (Salmela, Aho) - 38. Stas (Pavlovič), 52. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gebei (Maď.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4877.
Finsko: Koskinen - Kukkonen, Ohtamaa, Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Salmela - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.
Bělorusko: Koval - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Děmkov - Pavlovič. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: